Διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

Διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο Αρτας, όπου συμμετείχε σε επετειακή εκδήλωση στη μνήμη των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 16 Αυγούστου του 1943.

«Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Από τον τρόπο που μίλησε ο κ. Τσίπρας καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρήσει ψηλά το θέμα, καθώς θεωρεί ότι είναι επικοινωνιακά πρόσφορο, ενώ αναμένεται στο τέλος του μήνα να συζητηθεί στην Ολομέλεια η έκθεση της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Στην έκθεση αυτή προκρίνεται, κατ’ αρχήν, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μέσω της διπλωματικής οδού αρχικά, ενώ σε περίπτωση που η γερμανική πλευρά επιμείνει σε άρνηση συζήτησης για το θέμα, προκρίνεται η δικαστική οδός. Περιγράφονται, μάλιστα, συγκεκριμένα βήματα, από τη σύσταση επιτροπής έγκριτων νομικών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, που θα μελετήσουν το θέμα και θα συντάξουν σχετική έκθεση, μέχρι την επικοινωνιακή κινητοποίηση για την κοινοποίηση του ζητήματος σε όλα τα φόρα και στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης επί των ελληνικών διεκδικήσεων. Στην έκθεση αυτή, οι απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία προσδιορίζονται στα 269,5 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι η διεκδίκηση παραμένει ενεργή.

Εθνική στρατηγική

Ο κ. Τσίπρας, προφανώς με βάση τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της επιτροπής, μίλησε για αγώνα που «θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλους και σε όλα τα επίπεδα» και για κινήσεις που θα γίνουν «όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε «συγκροτημένη εθνική στρατηγική», την οποία, όπως είπε, για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θέλησε να αποσυνδέσει το θέμα αυτό και τις κινήσεις στο συγκεκριμένο το πεδίο από τις εξελίξεις. «Δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ιστορικό μας χρέος για τη διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία».

Το γεφύρι της Πλάκας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εργασίες για την ανακατασκευή του γεφυριού στην Πλάκα, το οποίο καταστράφηκε έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και το οποίο, όπως είπε, είναι ιστορικό μεταξύ άλλων διότι «δίπλα από το γεφύρι συναντήθηκαν ο Αρης ο Βελουχιώτης και ο Ναπολέοντας ο Ζέρβας και έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να προχωρήσει η συνεννόηση, η αναγκαία για την Εθνική Αντίσταση». Εξ ου και προανήγγειλε ότι πρόκειται να ζητήσει από τον υπουργό Πολιτισμού, πέραν των έργων αποκατάστασης του γεφυριού, να κατασκευαστεί εκεί ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή