Ενα καλό και ένα κακό μήνυμα από επενδυτές

Ενα καλό και ένα κακό μήνυμα από επενδυτές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο μήνυμα έστειλαν χθες οι επενδυτές για την Ελλάδα. Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν στο Reuters ότι θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων, όταν η χώρα επιστρέψει στις αγορές. Δηλαδή το 2017, όπως υποστηρίζουν εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί να γίνει η μεγάλη επάνοδος. Από την άλλη, η Citigroup έκοψε τα φτερά που είχαν αρχίσει να ανοίγουν στο οικονομικό επιτελείο, μετά τα επί τα βελτίω αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ. Στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση φέτος θα μπορούσε να είναι μικρότερη του αναμενομένου. Ο οίκος έσπευσε να δηλώσει χθες ότι είναι πολύ νωρίς για «πανηγυρισμούς» περί της επιστροφής στην ανάπτυξη. Είναι σαφές ότι από εδώ και στο εξής πολλές διαφορετικές απόψεις θα διατυπώνονται. Εκτός κι αν ο έλεγχος της τρόικας συντάξει και πάλι τους επενδυτές πίσω από τα απαισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Δεν πρόκειται να αλλάξει η νοοτροπία των εισηγμένων να επιλέγουν τις τελευταίες ημέρες που εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται 100 και 150 ισολογισμοί μέσα στα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα. Εως σήμερα μόνο 11 εισηγμένες σε σύνολο 216 εταιρειών έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2016. Ειδικά φέτος, που καταργήθηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου και δόθηκε ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου που ήταν τις προηγούμενες χρονιές, παρατηρούμε ξανά το ίδιο φαινόμενο, να καθυστερεί η ροή πληροφόρησης.

Περί σχέσεων με το κόμμα

Η φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τις σχέσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται μάλλον υπερβολική. Ο ίδιος το μόνο που φέρεται να είπε, σε ιδιωτική συζήτηση, είναι ότι δεν πρόκειται να έχει εμπλοκή στις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος. Και αυτό θεωρείται αυτονόητο από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, επιχειρηματικές ή ακόμη και κομματικές. Από εκεί και πέρα, τα περί οριστικής αποστασιοποίησης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ από κόμματα και οργανώσεις είναι ερμηνείες όσων διακινούν τις συγκεκριμένες στιχομυθίες και πληροφορίες.

Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα

Η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 40% των τουριστών, διεθνώς, όπως ανέδειξε σχετική παγκόσμια έρευνα από την IKK International, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με δείγμα 50.000 άτομα. Η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 15% των διεθνών τουριστών δηλώνει ότι θα αποφύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό συνολικά για το 2016 και πιθανότατα θα κάνει διακοπές στη χώρα του. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι ανέδειξαν τη χώρα τους σε δημοφιλή προορισμό.

Στο ΣτΕ η απόφαση για Ανδρ. Βγενόπουλο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για το αίτημα του Ανδρέα Βγενόπουλου για την έκδοση προσωρινής διαταγής και απόφασης αναστολής κατά της πράξης κατάσχεσης ποσού 13 εκατ. ευρώ. Κατόπιν σχετικής εντολής του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), έγινε δέσμευση των 13 εκατ. ευρώ από τον κοινό λογαριασμό του Ανδρέα Βγενόπουλου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Bank και πρώην στελέχους της Λαϊκής Τράπεζας Ευθύμιου Μπουλούτα, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Βγενόπουλος να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας την αναστολή της πράξης κατάσχεσης. Εν συνεχεία, το Πρωτοδικείο Αθηνών έστειλε ερώτημα στο ΣτΕ. Για το ζήτημα θα αποφασίσει η πενταμελής Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Εισηγητής ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή