Τραπεζικά στελέχη ιδρύουν startups υψηλής τεχνολογίας

Τραπεζικά στελέχη ιδρύουν startups υψηλής τεχνολογίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται μεταξύ πρώην τραπεζικών στελεχών στην Ευρώπη, τα οποία μεταφέρουν την εμπειρία τους στην υψηλή τεχνολογία, ιδρύοντας νεοφυείς εταιρείες (startups). Αλλωστε, οι επαγγελματίες αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά και το πώς θα αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια για τις εταιρείες τους – κάτι ιδιαίτερα εμφανές στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αξελ Χέργκερ, ο οποίος ύστερα από 20 έτη στην Goldman Sachs και στην UBS, βρέθηκε το 2015 να προωθεί στην αγορά την Poltergeist, μια εφαρμογή μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα. «Ηρθε ο καιρός να κάνω ένα διάλειμμα από τις τράπεζες και να ασχοληθώ με κάτι δικό μου», λέει ο 48χρονος επιχειρηματίας. Μέχρι στιγμής το δημιούργημά του, η Poltergeist, διαθέτει 200.000 χρήστες και ολοένα προσελκύει και περισσότερους. «Οι πρώτοι μήνες ήταν συναρπαστικοί», εξομολογείται ο Αξελ Χέργκερ. Σήμερα στην ομώνυμη εταιρεία του προσέλαβε πρόσφατα διευθύνοντα σύμβουλο και εκείνος αναζητεί κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής της.

Φιλοδοξίες

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν μακρά ή βραχύτερη θητεία στις δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενδιαφέρονται να επενδύσουν την εμπειρία τους και να την κεφαλαιοποιήσουν, μετακινούμενοι στην υψηλή τεχνολογία. «Είναι άξιο λόγου ότι πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή για πιθανή χρηματοδότησή τους, έχουν ιδρυθεί από πρώην τραπεζικά στελέχη και συμβούλους επιχειρήσεων», επισημαίνει στη The Wall Street Journal ο Φρανκ Ζέεχαους της γερμανικής εταιρείας καινοτομικών κεφαλαίων Action Capital Ρartners. «Αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξεχωρίζουν, επειδή η προϋπηρεσία τους τους παρέχει τα εργαλεία να παρουσιάσουν τα στοιχεία του επιχειρηματικού τους μοντέλου, τα οποία θα δελεάσουν επενδυτές».

Η τάση άρχισε να διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ήρθε και ως απότοκο της απαξίωσης του κλάδου των τραπεζών. Σήμερα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη χάρις στο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δίνει έμφαση στις εγχώριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την αδιαμφισβήτητη δυναμική του κλάδου και τον τεράστιο ρόλο του στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, στη Γερμανία ειδικά παρατηρείται έλλειψη χρηματοδότησης.

Το 2015 οι επενδυτικοί οίκοι καινοτομικών κεφαλαίων τοποθέτησαν λιγότερο από 1 δισ. δολάρια σε νεοφυείς εταιρείες, ενώ συνολικά στην Ευρώπη διοχετεύθηκαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες μόλις 15 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια αυτά ωχριούν, εάν συγκριθούν με τα 75,3 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ,σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones VentureSource. Στον κατάλογο των 50 μεγαλύτερων νεοφυών του κόσμου συγκαταλέγονται μόνο δύο γερμανικές, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ένδυσης της Zalando και η Rocket Internet, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη startup, αναφέρει η The Wall Street Journal.

Ευκαιρία

Οι τραπεζίτες οι οποίοι ασχολούνται με τη χρηματοδότηση εταιρειών βλέπουν την ανεπάρκεια πόρων για τις νεοφυείς ως ευκαιρία, όπως λόγου χάριν το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Τόμπι Τρίεμπελ, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ίδρυσε τη Spotcap, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τη χορήγηση πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οποτεδήποτε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αναζητεί να συγκεντρώσει άνω των 20 εκατ. ευρώ, δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε από την Ευρώπη ή από τη Γερμανία μόνο», παρατηρεί ο Μάρτιν Κορμπμάχερ, πρόεδρος έως το 2011 της Credit Suisse για τις επενδυτικές δραστηριότητές της στη Γερμανία και στην Αυστρία. Μετά ίδρυσε την Event Horizon & Advisory, η οποία επενδύει σε νέες εταιρείες και συμβουλεύει νεοφυείς στην εξεύρεση πόρων και στη στρατηγική. «Δεν χρειάζεται εμείς οι Ευρωπαίοι να αναζητούμε λύσεις στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά να τις βρίσκουμε μόνοι», λέει. Τέλος, κατά την Ντάγκμαρ Μπότενμπρουχ, πρώην στέλεχος της Rabobank και ιδρύτρια της Crosslend, που τιτλοποιεί δάνεια και τα πουλάει, «υπάρχει άφθονη ρευστότητα στην αγορά, αλλά δεν κατευθύνεται όπου υπάρχει ανάγκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή