Μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ και μετατάξεις

Μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ και μετατάξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco «συνέπεσαν» και οι πρώτες μετατάξεις εργαζομένων της εισηγμένης σε άλλες κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις. Ο υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε την έγκριση των μετατάξεων δύο εργαζομένων από τον ΟΛΠ στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ). Προηγήθηκε η σχετική αίτησή τους, η οποία πρώτα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΟΛΠ και από αυτό του ΟΛΕ. Κύκλοι της εταιρείας εκτιμούν ότι σύντομα μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν στους 100 περίπου αυτούς που αναμένεται να ενδιαφερθούν για το πρόγραμμα μετατάξεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Το δικαίωμα μετατάξεων το έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους των δύο ανωνύμων εισηγμένων και κερδοφόρων εταιρειών, ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο πλαίσιο της λύσης που υιοθέτησε υπό την πίεση των παρατεταμένων νωρίτερα φέτος απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.

Δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης MSCI με τον ελληνικό δείκτη MSCI Greece, γι’ αυτό και δεν προχώρησε σε αλλαγές κατά την πρόσφατη τριμηνιαία αναθεώρηση των διεθνών δεικτών του που ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οταν έχουν απομείνει μόλις 13 μετοχές στο Χ.Α. να έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 9 έχουν αξία χαμηλότερη των 2 δισ. ευρώ, είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα παραμένει η πιο ρηχή χρηματιστηριακή αγοράς της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές: Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Τιτάν και Folli Follie.

Επιμελητήριο στο Τόκιο

Μπορεί να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται ήδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο. Ετσι, προχωρούν στην ίδρυση Ελληνοϊαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία, πρωτοβουλία που κρίθηκε απαραίτητη για τη μεγαλύτερη προβολή της Ελλάδας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ακριβώς λόγω της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα λειτουργίας του επιμελητηρίου, τις υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης θα παρέχει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο.

Επικοινωνία προς αποφυγή φορολογικού ελέγχου

Δεν φαίνεται ότι αποτελούν την ιδανικότερη λύση οι έκτακτοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές στις παραλίες των δημοφιλών προορισμών της χώρας για τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων. Και αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόλις φθάνουν τα κλιμάκια των ελεγκτών σε μία περιοχή, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των μικροεπαγγελματιών, με απώτερο σκοπό την έκδοση αποδείξεων μόνο για την περίοδο του ελέγχου. Στη συνέχεια, όταν γίνεται γνωστό ότι αποχώρησαν τα κλιμάκια, επιδίδονται και πάλι στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αρα χρειάζεται μονιμότερος μηχανισμός ελέγχου…

Νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για το μητρώο της εφορίας

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία έρχεται προς εφαρμογή σχετικού νόμου, η προθεσμία δήλωσης μεταβολών προσωπικών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων στο μητρώο της εφορίας ορίζεται στις 30 ημέρες. Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα αύξανε το σχετικό χρονικό περιθώριο από τις 10 ημέρες στις 30 ημέρες. Η εν λόγω προθεσμία είναι η τρίτη φορά που αλλάζει από το 2013. Τον Ιούλιο του 2013 καθιερώθηκε προθεσμία 30 ημερών, στα τέλη του 2013 η προθεσμία μειώθηκε στις 10 ημέρες και τώρα επανήλθε στις 30 ημέρες. Είναι προφανές ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν λύσει όλα τα άλλα προβλήματα της φορολογικής διοίκησης και νομοθεσίας και προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη χρονική προθεσμία για να δηλώνονται οι αλλαγές των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή