«Τρύπα» 337 εκατ. στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου

«Τρύπα» 337 εκατ. στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για την πορεία των εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη «τρύπας» τον Ιούλιο στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων, αλλά δεν διευκρινίζουν πώς προκύπτει αυτή η απόκλιση. Από τις αρχές του μήνα και με αφορμή τα στοιχεία της πορείας των εσόδων του Ιουλίου, το οικονομικό επιτελείο και η αντιπολίτευση εκδίδουν διαρκώς ανακοινώσεις (επίσημες και μη) για την κατάσταση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα, πιο λεπτομερή στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου. Ωστόσο, ενώ στο σύνολό τους προχωράει στη σύγκριση των πραγματοποιήσεων με τους στόχους του προϋπολογισμού, στην ανάλυση των φορολογικών εσόδων γίνεται σύγκριση μεταξύ πραγματοποιήσεων φέτος και πέρυσι. Οπότε, δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι κωδικοί εσόδων είναι υπεύθυνοι για την «τρύπα» του Ιουλίου, που ανέρχεται στα 337 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων φέτος σε σχέση με πέρυσι προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Ο φόρος εισοδήματος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ήταν κατά 36,5% υψηλότερος από ό,τι πέρυσι στο ίδιο διάστημα, λόγω των αλλαγών κυρίως στην εισφορά αλληλεγγύης.

• Τον Ιούλιο του 2016, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ (από εφορίες και τελωνεία) ήταν μειωμένα κατά 3,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Και αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο ίσχυε ο υψηλός συντελεστή 24%, αντί 23% που ίσχυε πέρυσι τον ίδιο μήνα. Πάντως, στο σύνολο του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν κατά 11,1% υψηλότερα από ό,τι πέρυσι.

• Τα λοιπά έσοδα από τα τελωνεία ήταν μειωμένα τον Ιούλιο του 2016 κατά 20,4% σε σύγκριση με τον ίδιο περυσινό μήνα, προκαλώντας πτώση στα συνολικά έσοδα από τα τελωνεία κατά 14,1%. Η εξέλιξη αυτή δικαιολογείται από τη μείωση των εισαγωγών καπνικών προϊόντων (είχαν προχωρήσει οι εταιρείες σε εισαγωγές τους προηγούμενους μήνες, πριν αυξηθεί η έμμεση φορολογία).

Σε κάθε περίπτωση, το «μαξιλάρι» που υπήρχε στα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πλέον έχει περιοριστεί στα 257 εκατ. ευρώ και έπεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του υπόλοιπου φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή