Αύξηση εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ

Αύξηση εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 21.081 άτομα καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούλιο, επιτείνοντας τα ήδη ανησυχητικά σημάδια των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που παρουσιάζουν κάμψη του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης και σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Ερχονται δε να προστεθούν σε μια σειρά μακροοικονομικών κυρίως μεταβλητών, όπως η μείωση της κατανάλωσης και η πτώση των εμπορευματικών συναλλαγών, που οδηγούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι η χώρα έχει εισέλθει σε νέο κύκλο στασιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα άτομα που βρίσκονταν τον προηγούμενο μήνα εγγεγραμμένα στις λίστες ανεργίας, είτε δήλωναν πως αναζητούν εργασία είτε όχι, αυξήθηκαν κατά 21.081, φθάνοντας έτσι τις 973.631, από 952.550, αριθμό στον οποίο είχαν περιοριστεί τον Ιούλιο του 2015. Αλλά και σε σχέση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι, μέσα σε έναν μήνα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 23.606 άτομα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όμως, σύμφωνα με ειδικούς, το γεγονός ότι αναμένονται νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πιθανότατα ώθησε κάποιους άνεργους που –κυρίως λόγω απογοήτευσης– δεν είχαν ανανεώσει την κάρτα τους και δεν διέθεταν τον απαιτούμενο κλειδάριθμο να σπεύσουν να το κάνουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και η διοίκηση του ΟΑΕΔ καλούνται, βέβαια, να διαχειριστούν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, αυτό της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έφτασαν τις 499.691, ήτοι το 51,32% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, οι μακροχρόνια άνεργοι εμφανίζονται μειωμένοι κατά 36.582 άτομα. Αυξητικά κινείται και η «δεξαμενή» των επιδοτούμενων ανέργων. Συγκριτικά με τον Ιούνιο, τον Ιούλιο του 2016 οι επιδοτούμενοι έφτασαν τις 113.394, αυξημένοι κατά 25.058. Από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι η ανεργία είναι κατά κύριο λόγο γένους θηλυκού, καθώς από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, 617.581 ή το 63,43% είναι γυναίκες. Επίσης, αποτυπώνεται το γεγονός ότι «χτυπά» σε ποσοστό 40,8% την πιο παραγωγική ηλικιακή (30-44 ετών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή