Η συμφωνία, αρχή για νέα κυβέρνηση στην Ισπανία

Η συμφωνία, αρχή για νέα κυβέρνηση στην Ισπανία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να ζητήσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη, προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης κατόπιν της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμφωνίας με το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα των Πολιτών συνιστούν ένα «αποφασιστικό βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή ακόμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Το κυβερνητικό κόμμα της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαστίζεται από πλημμυρίδα σκανδάλων, αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να διαπραγματευθεί με το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) προκειμένου, από κοινού, να σχηματίσουν κυβέρνηση, λίγες ημέρες αφότου ο κεντρώος κομματικός σχηματισμός προσδιόρισε μια σειρά ενεργειών κατά της διαφθοράς που θα πρέπει να υλοποιηθούν και που θα αποτελέσουν και τον ακρογωνιαίο λίθο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες αποτελούν την πρώτη δειλή προσπάθεια προς επίλυση του αδιεξόδου που έχει επιφέρει η πολιτική παράλυση στη χώρα επί ένα οκτάμηνο, τη στιγμή που οι αντίπαλοι κομματικοί σχηματισμοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη παρά τη διεξαγωγή δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, ακόμα και υπ’ αυτές τις συνθήκες, η κίνηση δεν δίνει στο συντηρητικό κόμμα του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ικανή υποστήριξη, προκειμένου να προωθήσει τη λύση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ξεπερνώντας τη σκόπελο των απαραίτητων ψηφοφοριών για την ψήφο εμπιστοσύνης. Πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να στηρίξουν αυτή τη λύση, καθιστώντας για ακόμα μια φορά ορατό το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Οπως όλα δείχνουν, έγιναν αποδεκτοί οι έξι όροι που έθεσε το Κόμμα των Πολιτών την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, μέτρα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής αλλά και η σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων του Λαϊκού Κόμματος. Ενα από τα «κορυφαία» σκάνδαλα είναι αυτό στο οποίο εμπλέκεται ο ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών αλλά και για τη δημιουργία μαύρου ταμείου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήταν γνώστης των ενεργειών του, κάτι το οποίο αρνείται ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ομολογουμένως τα σκάνδαλα διαφθοράς διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να αποτρέψουν το Λαϊκό Κόμμα από το να κατακτήσει την πρωτιά, παρότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Ειδικότερα, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 137 έδρες από τις 350 κατά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Εκτοτε ο Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να βρει υποστηρικτές μεταξύ των αντιπάλων του, προκειμένου να καταφέρει να συστήσει κυβερνητικό σχηματισμό ή έστω κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Παρότι το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 32 έδρες κατά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, φαίνεται ότι δέχθηκε να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ραχόι δεν θα διαθέτει την απαραίτητη εκλογική πλειοψηφία ώστε να καταφέρει να περάσει τα μέτρα του προγράμματός του. Του είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητη η στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του παραδοσιακού του αντιπάλου, που πεισματικά αρνείται να τον υποστηρίξει. «Θα τον καταψηφίσουμε», τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσες. «Αναγέννηση μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον πάψει να είναι πρωθυπουργός ο Ραχόι», κατέληξε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή και ενώ ενισχύονται οι πολιτικές διεργασίες στη Μαδρίτη, μία Αργεντινή δικαστής ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος φέρεται ότι εκτελέστηκε το 1936 από δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Φρανσίσκο Φράνκο. Η τύχη του Λόρκα παρέμεινε μυστήριο από τη στιγμή που έγιναν ανασκαφές στη Γρανάδα, όπου υποτίθεται ότι ήταν θαμμένος, χωρίς ωστόσο να βρεθεί το παραμικρό χνάρι του. Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης» ζήτησε από την ομοσπονδιακό δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι η Σερβίνι πραγματοποιούσε έρευνες για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της περιόδου Φράνκο από τα βασανιστήρια μέχρι και τις εκτελέσεις. Ο πιο γνωστός δικαστής τέτοιων υποθέσεων της Ισπανίας, ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ξεκίνησε τη σχετική έρευνα το 2008, αλλά τελικά εγκατέλειψε την υπόθεση, που ακόμα και σήμερα θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή