ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εύκολοι στόχοι στη διαδικτυακή απάτη οι τουρίστες

Μόλις 6% των Ελλήνων δήλωσαν ότι η «μόλυνση» μιας συσκευής βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων ανησυχιών τους όταν ταξιδεύουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό αποτελούν «εύκολους στόχους» για τους οικονομικούς εγκληματίες του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από έρευνα της Kaspersky Lab. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ταξιδεύουν –είτε για παραθεριστικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους– διενεργούν πολλές ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 59% των Ελλήνων ταξιδιωτών πιστεύει ότι η απώλεια χρημάτων είναι μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος κλοπής πιστωτικής κάρτας κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων απειλών από το 30%. Οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες, με την έρευνα να αναδεικνύει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το 17% των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει μια τέτοια απώλεια, ενώ σε διεθνές επίπεδο το 8% δήλωσε ότι υπήρξε κάτοχος κάρτας που «παραβιάστηκε», όσο βρισκόταν σε κάποια ξένη χώρα.

Αντιθέτως, μόλις το 6% των Ελλήνων δήλωσε ότι η «μόλυνση» μιας συσκευής βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων ανησυχιών του όταν ταξιδεύει, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τις διαδικτυακές απάτες ανέρχεται στο 13%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το 7% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος όσο βρισκόταν στο εξωτερικό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες πέφτουν θύματα του ψηφιακού εγκλήματος. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, το 75% των Ελλήνων συνδέεται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα οπουδήποτε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη σύνδεση, που μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό πραγματοποιεί on line τραπεζικές συναλλαγές (37%) και on line αγορές (37%), μέσω αυτών των δικτύων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ