Οι ήρωες των κόμικς πάνε Ντουμπάι

Οι ήρωες των κόμικς πάνε Ντουμπάι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλέποντας να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους για σταθερή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, οι χώρες του Περσικού Κόλπου στρέφονται στα θεματικά πάρκα, προσβλέποντας στο τουριστικό συνάλλαγμα που μπορούν να τους προσφέρουν οι ήρωες των κόμικς και των παιδικών ταινιών. Η ευρηματικότητά τους αναμένεται να ανταμειφθεί, καθώς παράγοντες της τοπικής αγοράς μιλούν για έλλειψη του είδους στην περιοχή. Ετσι, ο χώρες του Κόλπου έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κυριαρχήσουν στον νέο τομέα. Σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται στο φιλόδοξο σχέδιο του Ντουμπάι να προσελκύει 20 εκατ. τουρίστες τον χρόνο από το 2020, ενώ η Σαουδική Αραβία σκέπτεται να αρχίσει να εκδίδει τουριστική βίζα όχι μόνον για προσκυνηματικό τουρισμό.

Το κρατικό σύμπλεγμα θεματικών πάρκων και ξενοδοχείων του Ντουμπάι, τμήμα του οποίου είναι ακόμη στο στάδιο της κατασκευής, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα κοστίσει συνολικά 2,8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού συμπλέγματος, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη για θεματικά πάρκα στην τοπική αγορά, καθώς και στην αγορά της Ινδίας και η ζήτηση επαρκεί για να στηρίξει πολλούς εξειδικευμένους χώρους ψυχαγωγίας στην περιοχή». Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να προσελκύσουν 18 εκατ. επισκέπτες θεματικών πάρκων μέχρι το 2021, υπερβαίνοντας τη Σιγκαπούρη με τα 6,7 εκατ. και το Χονγκ Κονγκ με τα 15 εκατ. αντίστοιχων τουριστών. Το σχετικό δημοσίευμα της WSJ αναφέρει το σχέδιο των αδερφών Γκαλαντάρι από το Ντουμπάι, που ως παιδιά εύπορης οικογένειας επισκέπτονταν την Ντίσνεϊλαντ στην Καλιφόρνια. Σήμερα ετοιμάζουν δικό τους θεματικό πάρκο αξίας ενός δισ. δολαρίων με ήρωες παιδικών ταινιών και κόμικς, με 69 δεινόσαυρους ρομπότ και ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο.

Φιλοδοξούν, έτσι, να κρατήσουν στο εσωτερικό του Εμιράτου τις ευκατάστατες οικογένειες που επισκέπτονται θεματικά πάρκα στο εξωτερικό. Το υπό κατασκευήν θεματικό πάρκο τους θα έχει έκταση όση 28 γήπεδα ποδοσφαίρου, βρίσκεται στην προέκταση της ερήμου και θα αποτελεί το επίκεντρο ευρύτερου σχεδίου συνολικής έκτασης 20 εκατ. τ.μ που θα αποκαλείται Πόλη της Αραβίας. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο Ντουμπάι τους καλοκαιρινούς μήνες, μια έκταση σχεδόν 1,5 εκατ. τ.μ. θα είναι σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο.

Σε χαμηλά επίπεδα το πετρέλαιο

Υποχώρησαν εκ νέου οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να κινείται κάτω από τα 47 δολάρια το βαρέλι χθες το απόγευμα, ενώ του Brent γύρω στα 47,40 δολάρια το βαρέλι. Ο λόγος είναι ότι επανέρχεται η ανησυχία των επενδυτών για το πλεόνασμα στην αγορά, δεδομένου ότι ανακάμπτει η παραγωγή στη Λιβύη και στη Νιγηρία. Ετσι, η ανησυχία υπερισχύει της όποιας προσδοκίας για συμφωνία παγώματος της παραγωγής που είχε οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε ανάκαμψη των τιμών πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την όποια ανάκαμψη των τιμών, καθώς στην αγορά υπάρχει πάντα πλεόνασμα προσφοράς. Σε ανακοίνωσή της προς τους επενδυτές, η Goldman υπογραμμίζει πως η προσωρινή ανάκαμψη των τιμών δεν οφείλεται σε βελτίωση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου, αλλά στα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος της παραγωγής, καθώς και στη ραγδαία υποχώρηση του δολαρίου. Ως εκ τούτου εκτιμά πως για το σύνολο του έτους το πετρέλαιο θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή