Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας «διέλυσε» με μία φράση του τις όποιες προσδοκίες της αγοράς για συμφωνία παγώματος της παραγωγής. «Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται άλλη παρέμβαση εκτός από το να αφήσουμε τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης να λειτουργήσουν για εμάς», ήταν η δήλωση του Χαλίντ αλ Φαλίχ που διέψευσε την προσδοκία ότι θα υπάρξει συμφωνία το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου, όταν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας. Η προσδοκία αυτή είχε επαναφέρει προσωρινά τις τιμές σε επίπεδα πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι. Η υποχώρηση των τιμών σε όλη την εβδομάδα υπερέβη το 3% και ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του τελευταίου μήνα. Το απόγευμα κυμαίνονταν το αργό ΗΠΑ στα 47,15 δολ. και το Brent στα 49,15 δολ.

Σε ράβδους χρυσού επενδύουν οι «μεγάλοι»

Eπανεξετάζουν την έκθεσή τους στους ομίλους εξόρυξης μεγάλοι επενδυτές, όπως ο Τζορτζ Σόρος, έχοντας κατά νουν την ισχυρή άνοδο της τιμής του χρυσού. Πριν από κάποιους μήνες διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές είχαν αγοράσει μαζικά μετοχές εταιρειών με ορυχεία χρυσού, όπως η Barrick Gold και η Newmont Mining Group. Στοιχημάτιζαν πως το απροσδόκητο ράλι στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα οδηγούσε σε άνοδο των κερδών των προαναφερθέντων ομίλων. Αλλωστε είχε προηγηθεί μια πενταετία που στιγματίστηκε από ζημίες και κλείσιμο ορυχείων, οπότε οι τιμές των μετοχών των εξορυκτικών ομίλων ήταν φθηνές. Σήμερα, όμως, πολλές από τις μετοχές αυτές έχουν διπλάσια τιμή από εκείνην του 2015, αφότου η αύξηση ήταν σε ρυθμό πενταπλάσια της αντίστοιχης του χρυσού. Ετσι, οι επενδυτές και οι χρηματιστηριακοί οίκοι αποσύρονται από τις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων, ενώ παράλληλα διευρύνουν τις τοποθετήσεις τους σε φυσικό χρυσό. Λόγου χάριν, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Jon Jacobson Highfields Capital Management πούλησε το ήμισυ των 2,5 εκατ. μετοχών της Goldcorp, ενώ η Global Thematic Ρartners διέθεσε στην αγορά και τα 1,95 εκατ. μετοχές της Newmont.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονικές παρέμειναν οι συναλλαγές στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 803 μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου ανήλθε στα 97,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,30%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο στη συνεδρίαση της Παρασκευής παρουσίασε τιμή στα 91,70 λεπτά και απόδοση 8,40%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε χθες στα 71,90 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,95%. Σε άλλα ευρωπαϊκά 10ετή ευρωομόλογα κατεγράφησαν οι εξής αποδόσεις: Γερμανία -0,08%, Ιταλία 1,13%, Γαλλία 0,15%, Ισπανία 0,92%, Πορτογαλία 2,97%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή