ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δυναμική των BRICS προκαλεί τριγμούς στις ΗΠΑ

Ο Γερμανός οικονομολόγος Ερνστ Βολφ εκτιμά ότι η τράπεζα των BRICS, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενισχύεται, ενώ οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν έχει νόημα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, οι χώρες BRICS παραμένουν ισχυροί παίκτες στην παγκόσμια αγορά. Το δυναμικό τους ως οικονομιών κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί και η συσπείρωσή τους αρχίζει ήδη να προκαλεί τριγμούς στο δολάριο και να προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Τις εκτιμήσεις αυτές εκφράζει ο Γερμανός οικονομολόγος Ερνστ Βολφ, που, ωστόσο, αποθαρρύνει τους επενδυτές από την έκθεσή τους σε αυτές τις αγορές. Μιλώντας στη ρωσική ιστοσελίδα Sputnik, ο Ερνστ Βολφ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τράπεζα των BRICS, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενισχύεται και αρχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ. Τονίζει πως το πρόβλημα της εν λόγω τράπεζας είναι ότι «λειτουργεί ως τμήμα του συστήματος του δολαρίου εντός του οποίου η Federal Reserve έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να τυπώνει χρήμα». Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος, θυμίζει ότι έως τώρα έχουν αποτύχει οι σχετικές απόπειρες.

Αναφερόμενος στα μέλη της ομάδας των BRICS, ο συγκεκριμένος οικονομολόγος τόνισε πως δεν έχει νόημα να συγκρίνονται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ με την Κίνα. Και αυτό γιατί η Κίνα έχει εμπορικές σχέσεις με 120 χώρες, όταν οι ΗΠΑ έχουν μόνον με 70 χώρες, αλλά υπογράμμισε την αχίλλειο πτέρνα της κινεζικής οικονομίας, ότι δηλαδή «εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εξαγωγές και τον δανεισμό, η αγορά τίτλων χειραγωγείται και η χώρα έχει πρόβλημα στην αγορά ακινήτων». Χαρακτήρισε την οικονομική ισχύ της Κίνας ανάλογη εκείνης των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα οδεύει προς την ανάκαμψη και, παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από το πετρέλαιο, «ακολουθεί τη σωστή εξωτερική πολιτική, ενισχύοντας τις εμπορικές της σχέσεις της με την Κίνα και άλλες χώρες και βελτιώνει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά». Σε ό,τι αφορά τη δραματική οικονομική κρίση της Βραζιλίας, τόνισε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες απλώς συγκάλυψαν τα σοβαρά προβλήματα ύφεσης και ανεργίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ