Πρότυπο για Βρετανία το μοντέλο της Ελβετίας

Πρότυπο για Βρετανία το μοντέλο της Ελβετίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μοντέλο εταιρικής σχέσης και εμπορικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. είναι το πλέον πρόσφορο για τη Βρετανία και αυτό πρέπει να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις της με τους πρώην εταίρους της για τη μετά την Brexit εποχή. Σε αυτό έχουν καταλήξει παράγοντες του City, που εκτιμούν πως μια συμφωνία με την Ε.Ε. ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει η Νορβηγία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στις ιδέες που θα προτείνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Αντονι Μπράουν, διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, οι εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. προσφέρουν σε ορισμένους τομείς, όπως σε εκείνον των ασφαλιστικών εταιρειών, πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την υποχρέωση να διατηρεί το ρυθμιστικό της πλαίσιο σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα της Ε.Ε. Οι ελβετικές τράπεζες δεν επωφελούνται από αυτή την εμπορική συμφωνία, καθώς είναι αναγκασμένες να κινούνται στις χρηματαγορές μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο.

Το City, όμως, που πριν από το δημοψήφισμα τάχθηκε ανοικτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα υποστηρίξει ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερα αγορά εξαγωγών για την υπόλοιπη Ε.Ε. και πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια ενισχυμένη εκδοχή της διευθέτησης που επέτυχε η Ελβετία. Σημειωτέον πως τόσο η Ενωση Βρετανικών Τραπεζών όσο και η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Σρίτι Βαδέρα, πρόεδρος της βρετανικής θυγατρικής της Santander και πρώην υπουργός Εργασίας, έχουν διενεργήσει έρευνες για το ποια πρόσβαση μπορεί να έχει το City στην ενιαία αγορά αν δεν συναφθεί διμερής συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Προέκυψε ότι θα χάσουν τελείως την πρόσβαση ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας, όπως ο διασυνοριακός δανεισμός και οι εταιρικές καταθέσεις, καθώς θα χάσουν την πελατεία τους από τους πρώην εταίρους τους.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα τέλη του έτους, αλλά η κ. Μέι έχει ζητήσει να είναι έτοιμες οι ανεπίσημες θέσεις των ενδιαφερόμενων φορέων στις αρχές του φθινοπώρου.

Στόχος της είναι να δοθεί ο χρόνος για ορισμένες ήπιες διαβουλεύσεις με τη Σκωτία, την Ουαλλία και τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και με παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή