Υεμένη: Τουλάχιστον 71 οι νεκροί και 98 οι τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας του ΙΚ

Υεμένη: Τουλάχιστον 71 οι νεκροί και 98 οι τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας του ΙΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 98 τραυματίστηκαν σήμερα στο Άντεν, σε επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους με στόχο νεοσύλλεκτους των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης που μάχονται ταυτόχρονα εναντίον των σιιτών ανταρτών και των σουνιτών τζιχαντιστών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και είναι η αιματηρότερη που έχει σημειωθεί στην πόλη αυτή από τον Ιούλιο του 2015.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αμέσως την ευθύνη, χαιρετίζοντας την επίθεση που εκτέλεσε ένας μαχητής του εναντίον "ενός κέντρου στρατολόγησης του στρατού", μετέδωσε το πρακτορείο Amaq, το προπαγανδιστικό όργανο των ανταρτών.

Σύμφωνα με τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 71. Μόνο στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρθηκαν 45 πτώματα και 60 τραυματίες.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην αυλή ενός σχολείου, στη βόρεια είσοδο του Άντεν. Εκείνη την ώρα οι νεοσύλλεκτοι τελείωναν με τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις προκειμένου να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια ομάδα 5.000 στρατιωτών που θα εκπαιδεύονταν και θα στέλνονταν να πολεμήσουν τους σιίτες αντάρτες Χούτι στη βόρεια Υεμένη.

Ο καμικάζι επωφελήθηκε από την είσοδο ενός ημιφορτηγού που μετέφερε προμήθειες και έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η οροφή μιας σχολικής αίθουσας κατέρρευσε πάνω στους νεοσύλλεκτους που βρίσκονταν μέσα. Κομμάτια του αυτοκινήτου σκορπίστηκαν παντού τριγύρω ενώ οι τοίχοι του κτιρίου βάφτηκαν κόκκινοι από το αίμα.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έκανε λόγο για "μια θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια" η οποία σημειώθηκε "σε απάντηση για τα οδυνηρά πλήγματα που έχουν καταφέρει οι ήρωες του στρατού μας και η λαϊκή αντίσταση, με τη στήριξη των δυνάμεων του αραβικού συνασπισμού" στους τζιχαντιστές.

Το ΙΚ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του στο Άντεν τους τελευταίους μήνες. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή τέσσερις αστυνομικοί ενώ τον Μάιο, σε διπλή βομβιστική επίθεση σε μια στρατιωτική βάση σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι. Άλλοι τόσοι έχασαν τη ζωή τους και σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον νεοσύλλεκτων αστυνομικών στην πόλη Μουκάλα.

Οι σουνίτες τζιχαντιστές έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στη νότια και νοτιοανατολική Υεμένη, επωφελούμενοι από τις συγκρούσεις που σημειώνονται από το 2014 μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων της κυβέρνησης του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή