Με αξιώσεις προσέρχεται στις κάλπες το AfD

Με αξιώσεις προσέρχεται στις κάλπες το AfD

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πιθανό να γίνει, πρώτη φορά στην 3χρονη ιστορία του, το ισχυρότερο κόμμα σε γερμανικό κρατίδιο, κάνοντας πραγματικότητα τους χειρότερους φόβους του πολιτικού κατεστημένου της χώρας. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, το AfD προσέρχεται με σημαντικές αξιώσεις στις κάλπες, λαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 23% στις δημοσκοπήσεις (έναντι 20% των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ), ποσοστό που, σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος, αναμένεται να ανέβει, όπως συνέβη τον Μάρτιο στη Σαξονία, όπου το δημοσκοπικό 19% μετατράπηκε σε 24% στις κάλπες.

Ωστόσο, όποια θέση κι αν λάβει το AfD στις τοπικές εκλογές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εισέλθει στο 9ο τοπικό κοινοβούλιο από τα 16 της χώρας, εκμεταλλευόμενο στο έπακρον τη μεταναστευτική κρίση. «Θέλω να ζω σε ένα δημοκρατικό κράτος που βασίζεται στην ισχύ του νόμου. Γι’ αυτό λέω “όχι” σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία», δήλωσε ο Μπιόρν Χόκε, εκφραστής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, σε προεκλογική εκδήλωση στο Σβερίν, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την ανυπόφορη δικτάτορα που υποδύεται την καγκελάριο». Στις συγκεκριμένες τοπικές εκλογές κυριαρχούν τα εθνικά θέματα και όχι τα τοπικά, με αντιμεταναστευτικά σλόγκαν τύπου «δώστε τέλος στο χάος των ασύλων» να κυριαρχούν στον λόγο του AfD.

Επί μία δεκαετία, το κρατίδιο κυβερνιέται από μία συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών -Χριστιανοδημοκρατών, δύο παρατάξεις που, σύμφωνα με το AfD, δεν έχουν πλέον καμία διαφορά μεταξύ τους, καθώς η Μέρκελ επέτρεψε τη «σοσιαλδημοκρατοποίηση» του κόμματός της, ανοίγοντας την πόρτα σε πλήθος μεταναστών. «Βασικά αντικαθιστούμε το παλιό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, καθώς η Μέρκελ το μετατόπισε πολύ αριστερά», δήλωσε ο Λέιφ-Ερικ Χολμ, ο κύριος υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του κρατιδίου, απηχώντας σχόλια της εθνικής ηγεσίας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή