Μερική αναδίπλωση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση Ε.Ε., ΔΝΤ

Μερική αναδίπλωση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση Ε.Ε., ΔΝΤ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στοιχεία που παράγουν και δημοσιοποιούν η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την υπόθεση της νέας δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αν. Γεωργίου. Ωστόσο, σε μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ των πιέσεων των δανειστών και των όσων έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς της κυβέρνησης για την εν λόγω υπόθεση, ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε στη δήλωσή του να αναφερθεί στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων προ του 2015.

Γνωρίζοντας την κριτική που θα ασκηθεί από το Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα, η κυβέρνηση -–διά του κ. Χουλιαράκη– αποφάσισε χθες να πάρει θέση, υποστηρίζοντας το έργο της ΕΛΣΤΑΤ. «Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να πω με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat», δήλωσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής χθες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015», αποφεύγοντας να αναφερθεί στα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση «εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με τη διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε ασκήσει κριτική για τη νέα δίωξη κατά του κ. Γεωργίου, ενώ στο Euroworking Group (EWG) της Δευτέρας, ο κ. Χουλιαράκης δέχθηκε πιέσεις από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να τοποθετηθεί επισήμως η κυβέρνηση υπέρ της αξιοπιστίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε αντιδράσει άμεσα στις πιέσεις της Κομισιόν, προτρέποντάς την να παρουσιάσει ό,τι στοιχεία διαθέτει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή δημοσιεύματα.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζ. Ράις, υποστηρίζοντας τη στάση που τήρησε η Κομισιόν. Υπερασπίστηκε την πρόοδο και τη βελτίωση που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και μετά. Ζήτησε, δε, «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος».

Πέραν αυτών, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, θα βρεθεί στην Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, βάσει της διαδικασίας του άρθρου 4.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για να ελεγχθεί και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Χθες, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα στους δύο επόμενους προϋπολογισμούς και μέχρι το 2018, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι από την επισκόπηση των δαπανών για να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας και την αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο η ΕΛΣΤΑΤ περίμενε ύφεση 1,2% του ΑΕΠ, αλλά αυτή αποδεικνύεται τελικά μικρότερη, στο 0,9% του ΑΕΠ και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως το 2016 η επίδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από την πρόβλεψη για ύφεση 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή