Θετικά μηνύματα από την ελληνική μεταποίηση

Θετικά μηνύματα από την ελληνική μεταποίηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κατώφλι της ανάπτυξης δείχνει να βρίσκεται ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο δείκτη PMI που τον Αύγουστο του 2016 έκλεισε στις 50,4 μονάδες, ενισχυμένος κυρίως από τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα των οποίων αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Η αύξηση στις παραγγελίες που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2014. Ανάκαμψη παρατηρείται και στον τομέα των κατασκευών. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν άνοδο των επιπέδων εργασιών για τους Ελληνες κατασκευαστές, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο συνεχούς μείωσης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη μόλις φορά μέσα στο 2016. H έρευνα της Μarkit κατέγραψε ενδείξεις ότι η άνοδος των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ελληνικά αγαθά στο εξωτερικό. Εμφανής ήταν τον Αύγουστο και η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης. Οι εταιρείες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο. Επιπλέον, η αύξηση των θέσεων εργασίας καταγράφεται στον τομέα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, δεδομένου ότι μέλη του πάνελ συνδέουν την πρόσφατη αύξηση με τα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων έλαβε χώρα παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών. Εν τω μεταξύ, οι Ελληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς τόσο τα αποθέματα εισροών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν. Οι εταιρείες περιόρισαν τις αγορές εισροών για τέταρτο συνεχή μήνα, αν και σε μικρό βαθμό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, επισήμανε τις θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα, σημείωσε ωστόσο τη μείωση των λειτουργικών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών, καθώς παραμένουν πρόθυμες να μειώσουν τις τιμές πώλησης, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πιέσεις στο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή