Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες

Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκάλεσε ρύθμιση την οποία κατέθεσε τελευταία στιγμή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Με αυτήν, μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ανάλογη ρύθμιση είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, αλλά απεσύρθη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, «ο κ. Φίλης επανέφερε ως “νομοτεχνική βελτίωση” της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: “Η δεύτερη, νομοτεχνική, αφορά τη γνωστή ρύθμιση –μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα– για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ”). Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου, προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη “νομοτεχνική βελτίωση”. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στον χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών. Ολο το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου “μουλωχτής νομοθέτησης” που ακολουθείται από την κυβέρνηση  του  ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την απόκρυψη, για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Ετσι, λοιπόν, στα μουλωχτά περνάνε κομβικές  διατάξεις  για  το  μέλλον των ΑΕΙ, ερήμην των ιδίων».

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Αναγνωστοπούλου, υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, ωστόσο δεν έχουν όλοι διδακτορικό και διδακτική εμπειρία ώστε να πληρούν τους όρους της ρύθμισης για να υποβάλουν αίτηση. Επίσης, τα ΑΕΙ έχουν τον τελικό λόγο για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις. Ο κ. Μαυρωτάς, πάντως, τόνισε στην «Κ» ότι το προσωπικό αυτό συνεργάζεται επί χρόνια με τους πανεπιστημιακούς ώστε να είναι δύσκολη η απόρριψη μιας αίτησης. Η αναπλ. υπουργός, από την άλλη, δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις στη ρύθμιση εάν ανακύψει πρόβλημα στα ΑΕΙ. Τέλος, διέψευσε την περίπτωση η τροπολογία να αποτελεί φωτογραφική διάταξη, ενώ με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι τον Μάιο ανάλογη ρύθμιση είχε προτείνει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου και ότι η τωρινή ρύθμιση έχει στόχο να ξεμπλοκαριστούν διορισμοί στα ΑΕΙ/ΤΕΙ που έχουν και την τελική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή