Νέος γύρος στην κόντρα Apple – Κομισιόν για το πρόστιμο

Νέος γύρος στην κόντρα Apple – Κομισιόν για το πρόστιμο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, απέδωσε σε ελατήρια πολιτικής φύσης την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δυσθεώρητο πρόστιμο στον αμερικανικό κολοσσό της υψηλής τεχνολογίας. Για την Επίτροπο Ανταγωνισμού, πάντως, δεν υφίσταται πολιτικό ζήτημα, καθώς οι αποφάσεις της βασίστηκαν σε αντικειμενικά στοιχεία.

Μιλώντας στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, ο Τιμ Κουκ χαρακτήρισε την απαίτηση της Κομισιόν «απόλυτη πολιτική ανοησία» και υποστήριξε πως το 2014 η επιχείρηση φορολογήθηκε για τα έσοδά της παγκοσμίως με συντελεστή 21,6%. Προσέθεσε πως η Apple δεν έκανε τίποτε κακό στην Ιρλανδία και κάλεσε τις ιρλανδικές αρχές να συμπαραταχθούν μαζί του. «Εχουμε δεσμευθεί στην Ιρλανδία εδώ και 37 χρόνια με μακροχρόνιο ειδύλλιο» τόνισε και δήλωσε βέβαιος ότι το Δουβλίνο «θα κάνει το σωστό και θα αγωνιστεί για το θέμα». Οι επικρίσεις του Τιμ Κουκ επεκτάθηκαν και στην αναδρομική ισχύ του προστίμου, καθώς καλύπτει φόρους που, σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν έπρεπε να έχουν καταβληθεί το διάστημα από το 1993 ώς το 2001. Γι’ αυτό και κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «στοχοποιεί» την Ιρλανδία, η κυβέρνηση της οποίας «δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε κακό» και προσέθεσε πως η εταιρεία του «δεν έχει λόγο να ζητήσει συγγνώμη για τίποτε».

Ερωτώμενη, για το κατά πόσον είναι πολιτικά υποκινούμενη η απόφαση, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέρριψε τον ισχυρισμό και τόνισε πως η απόφαση βασίστηκε στα στοιχεία που της παρείχε η ίδια η Apple και σε αυτά που προέκυψαν στο πλαίσιο ακροάσεων για φορολογικά θέματα της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Στο στρατόπεδο της Κομισιόν έχουν προσχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, χαρακτήρισε ανώμαλη κρατική ενίσχυση τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει η Apple στην Ιρλανδία, ενώ με την Επίτροπο Βεστάγκερ συστρατεύθηκε και ο Γερμανός ομόλογός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στο πλευρό της Apple βρίσκεται η Ουάσιγκτον αλλά η Βρετανία απέφυγε να πάρει θέση και τήρησε αποστάσεις, δηλώνοντας πως πρόκειται για θέμα ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση, την Apple και την Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά την ίδια την Ιρλανδία, που έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματός της να επιβάλει εξαιρετικά χαμηλή φορολογία στις ξένες επιχειρήσεις για να προσελκύει επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει την πρόθεση να εφεσιβάλει την απόφαση της Κομισιόν. Οπως, όμως, προκύπτει από τις εξελίξεις, όχι μόνον η κοινή γνώμη αλλά και η ίδια η κυβέρνηση είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά το αν πρέπει να τηρήσει αυτή τη στάση ή να συμμορφωθεί και να εισπράξει τα 13 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει για ένα χρόνο το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας έπειτα από χρόνια λιτότητας. Αποτελεί, έτσι, μείζον δέλεαρ για τις Αρχές. Παράλληλα, όμως, οι ιθύνοντες ανησυχούν μήπως η χώρα χάσει τη φήμη του φορολογικού παραδείσου και μαζί με αυτήν και τις ξένες επιχειρήσεις που επιλέγουν να εγκατασταθούν στο έδαφός της και να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Μερίδα της κοινής γνώμης δηλώνει στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ότι μια έφεση κατά του προστίμου από το Δουβλίνο θα είναι εσφαλμένη κίνηση που θα προδίδει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους. Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η κυβέρνηση, δεν υπήρξε συμφωνία και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν να τεθεί το θέμα του προστίμου της Apple στην κρίση του κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή