«Κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές στη δεύτερη αξιολόγηση

«Κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές στη δεύτερη αξιολόγηση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, από αυτόν τον μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ τίθεται σε τροχιά συνεδρίου και ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση που θα επηρεάσουν αρνητικά τις διαδικασίες του, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ως προς την τελευταία, συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει στη στήλη ότι «ο Τσίπρας περικυκλώνει τη δεύτερη αξιολόγηση με “κόκκινες” γραμμές. Γι’ αυτό έχει φωνάξει στη διαπραγμάτευση τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και το Ευρωκοινοβούλιο. Σπρώχνει για συνταγματοποίηση τις συλλογικές συμβάσεις. Και θέλει και το συνέδριο πριν τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση για να βάλει και από εκεί “κόκκινες” γραμμές».

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «εκλογές θα κάναμε μόνο αν είχαμε χάσει πλήρως τον έλεγχο και θέλουμε να αποφύγουμε την εξαφάνιση. Στον βαθμό που διατηρούμε τον έλεγχο, εκλογές θα γίνουν μετά την καθιέρωση της ελάχιστης κατώτατης σύνταξης, το 2018», για να καταλήξει με τη φράση «λογικό δεν είναι;». Από την κυβερνητική οπτική αυτές οι σκέψεις μοιάζουν λογικές, όμως η όξυνση των κοινωνικών επιπτώσεων, το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων και απρόβλεπτοι παράγοντες είναι ικανά στοιχεία για να ανατρέψουν τον όποιο σχεδιασμό, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο αναπτυξιακός πυλώνας αποτελεί για την κυβέρνηση, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βασικοί υπουργοί της, τον κύριο άξονα για τη «φυγή προς τα εμπρός» που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Μόνο που προς το παρόν, τα «μέσα» είναι ελάχιστα, γι’ αυτό η προσπάθεια, σε αυτή τη φάση, θα στηριχθεί: α) στα εγκαίνια μικρών περιφερειακών έργων και β) στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου. Γενικά στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι η εξωστρέφεια και οι δημόσιες εμφανίσεις του Τσίπρα σε περιφερειακά σημεία έσπασαν το κλίμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμάει να εμφανιστεί πουθενά» και προσέδωσαν δυναμική στην κυβέρνηση.

Ο κοινωνικός πυλώνας

Υπάρχει όμως και ο κοινωνικός πυλώνας που επίσης θα πρέπει να προσεχθεί. Εν προκειμένω, όπως πληροφορείται η στήλη, εκεί η προσπάθεια επικεντρώνεται στο θέμα του ΕΚΑΣ που η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι μέχρι τη ΔΕΘ πρέπει να έχει συγκροτηθεί με σοβαρότητα το επόμενο στάδιο της κοινωνικής ατζέντας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι θετικό το κλίμα αν η Αθήνα πάρει κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα στα ζητήματα μείωσης των πλεονασμάτων και του χρέους. Μόνο που για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτούνται πολυποίκιλες θυσίες, τις οποίες το Μαξίμου δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένο να τις κάνει. Αντιθέτως, τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται και πάλι λόγος για την περίφημη «πολιτική λύση», που μας στοίχισε πανάκριβα πέρυσι το καλοκαίρι.

Προσφυγικές ροές και ανησυχία

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκαλούν εκ νέου ανησυχία στους τουριστικούς επιχειρηματίες των προορισμών που βίωσαν φέτος μειώσεις έως και 60% στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού και την ελάφρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Λέσβο ζητεί η Ενωση Ξενοδόχων του προορισμού σε επιστολή της προς 8 υπουργούς με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων ζητεί την απαλλαγή των ξενοδοχείων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στις «προσφυγόπληκτες» περιοχές, όπως τις χαρακτηρίζει, και την αναστολή λόγω ανωτέρας βίας των οφειλών προς το Δημόσιο.

Επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα οι ξένοι οίκοι

Στάση αναμονής αλλά και έντονης επιφυλακτικότητας εξακολουθούν να κρατούν απέναντι στην Ελλάδα οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, διατηρώντας τη διαβάθμιση της χώρας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλωστε, οι καθυστερήσεις τόσο στην ελάφρυνση του χρέους όσο και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του Μάριο Ντράγκι (φωτο), δίνουν «κάλυψη» στους αναλυτές. Οσο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει γύρω από το 8% ή και υψηλότερα, αποδεικνύοντας ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά δεν θεωρούν ότι δικαιολογείται η προεξόφληση θετικών εξελίξεων, οι οίκοι δεν νιώθουν κάποια πίεση να προσαρμόσουν κατά τρόπο αποφασιστικό τις αξιολογήσεις τους. Η Ελλάδα παραμένει έτσι σταθερά εκτός αγορών και μάλιστα με μεγάλη απόσταση, δεδομένου ότι η Πορτογαλία παρακολουθεί την απόδοση του 10ετούς ομόλογου της στα επίπεδα του 3%, δηλαδή ακόμα και έτσι 500 μονάδες βάσης χαμηλότερα από των ελληνικών χρεογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή