ΗΠΑ: Τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμη εμφανή

ΗΠΑ: Τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμη εμφανή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά που θα ξεκινήσουν νηπιαγωγείο ή θα πάνε στην α΄ δημοτικού δεν είχαν καν γεννηθεί όταν ξέσπασε η τελευταία Μεγάλη Υφεση στα μέσα του 2009, γράφουν οι New York Times. Eν τούτοις, οι πληγές της βαθύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το Κραχ του ’29 παραμένουν ανοικτές σε αρκετές πολιτείες όπου τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται ενώ αυξάνονται οι μαθητές. Αν και η τελευταία ύφεση είχε λάβει αναμφισβήτητα μεγάλες διαστάσεις, η μη αποκατάσταση των κονδυλίων στα προ κρίσης επίπεδα αντανακλά, παράλληλα, τις πολιτικές προτεραιότητες των περιφερειακών κυβερνήσεων.

Πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Πολιτικής και Πολιτικών Προτεραιοτήτων καταλήγουν στο πόρισμα ότι 25 πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να αφιερώνουν λιγότερα κονδύλια ανά μαθητή σε σχέση με τα έτη που προηγήθηκαν της Μεγάλης Υφεσης. Οι περικοπές σε επτά πολιτείες υπερβαίνουν το 10%. Σε 31 πολιτείες, οι δαπάνες των περιφερειακών κυβερνήσεων έχουν συρρικνωθεί την περίοδο 2008-14, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος τα τελευταία έτη, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι δαπάνες στα επίπεδα των υφιστάμενων εγγραφών και του πληθωρισμού.

Οπως τονίζουν οι New York Times, ωστόσο, ορισμένες πολιτείες δεν φαίνεται να επικεντρώνονται στην αναπλήρωση των κονδυλίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και τη Μινεσότα. «Εν μέρει, οι ελλείψεις αυτές στους προϋπολογισμούς των σχολείων αντικατοπτρίζουν το βάθος της ύφεσης και τη σπασμωδική ανάκαμψη. Σε μικρότερο βαθμό αντανακλούν τη στασιμότητα στην παροχή στήριξης από το ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 10% των προϋπολογισμών στα σχολεία.

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση παίζουν κρίσιμο ρόλο στη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα μιας χώρας. Αντιστρόφως, η ανεπάρκεια των επενδύσεων οδηγεί σε βάθος χρόνου στη φθορά του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας. Η πτώση της παραγωγικότητας είναι ένα από τα μείζονα θέματα της αμερικανικής οικονομίας με πολιτικές διαστάσεις, οι οποίες έχουν ευνοήσει υποφηφίους με ακραίες θέσεις όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Το ομοσπονδιακό κράτος θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στη στήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η Ουάσιγκτον έχει και την επιλογή να επενδύσει περισσότερα κονδύλια για την αναβάθμιση των κτιρίων στα σχολεία έτσι ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που άφησε πίσω της η Μεγάλη Υφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή