Σημείο καμπής οι εκλογές στο Χονγκ Κονγκ

Σημείο καμπής οι εκλογές στο Χονγκ Κονγκ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ εξασφάλισαν βουλευτική έδρα στις εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή στην πρώην βρετανική αποικία. Στην εκλογική αναμέτρηση, αξίζει να σημειωθεί, καταγράφηκαν ποσοστά συμμετοχής ρεκόρ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, αναμένεται να προκαλέσει νέα όξυνση στις σχέσεις με το Πεκίνο.

Η δημοκρατική αντιπολίτευση του Χονγκ Κονγκ διατήρησε το ένα τρίτο των εδρών στη Βουλή, ποσοστό που επιτρέπει την άσκηση βέτο σε μείζονα νομοθετικά θέματα αλλά και για τη δημόσια χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, η εκλογική διαδικασία κατέδειξε για ακόμη μία φορά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια όσον αφορά τον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίζεται την ειδική διοικητική περιοχή, ενώ, όπως όλα δείχνουν, σηματοδοτεί σημείο καμπής.

Η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην αγκάλη της Κίνας το 1997 υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», μία συμφωνία που εξασφάλισε στο διεθνές οικονομικό κέντρο κάποιες ελευθερίες αλλά και τη δική του νομοθεσία για τουλάχιστον μισό αιώνα, αλλά τελικά απέδιδε πλήρως τον έλεγχο στο Πεκίνο.

Η λιτή ανακοίνωση που αναμετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» αναφέρει ότι η Υπηρεσία Θεμάτων Χονγκ Κονγκ και Μακάο αντιτίθεται με δριμύτητα σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες έχουν ως στόχο την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ αντίκειται στο Σύνταγμα, πλήττει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας αλλά και την οικονομική ευμάρεια και σταθερότητα της πρώην βρετανικής αποικίας.

Παρά τoν αποκλεισμό έξι υποψηφίων που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας τον Ιούνιο, νέοι δημοκρατικοί υποψήφιοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες. Ανάμεσά τους και ο Νέιθαν Λο, από τις ηγετικές μορφές των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας του 2014. Οι εκλογές της Κυριακής, άλλωστε, ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση μετά την «επανάσταση της ομπρέλας», τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2014, οπότε έκλεισαν οι δρόμοι επί 79 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή