Δεν πέρασε στον νόμο… αλλά έρχεται μέσω Κώδικα

Δεν πέρασε στον νόμο… αλλά έρχεται μέσω Κώδικα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόφτη» στη συμμετοχή της ενεργοβόρου βιομηχανίας στην ηλεκτροδότηση από ανεξάρτητους προμηθευτές βάζει ο Κώδικας για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών. Ο ν. 4839/2016 κατ’ εφαρμογήν του οποίου καταρτίζεται ο Κώδικας για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) –εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ– εξαιρεί τη βιομηχανία από τη συμμετοχή της στις δημοπρασίες για αυτοπρομήθεια, δίνει όμως τη δυνατότητα να παρέχει ρεύμα σε τρίτους με άδεια προμηθευτή. Ο Κώδικας, κατά παράβαση της νομοθεσίας, όπως είπε χθες εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ στην διαβούλευση της ΡΑΕ, εισάγει πλαφόν 40% της μηνιαίας κατανάλωσης για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ανά προμηθευτή, στερώντας το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασής τους στον ανταγωνισμό. Πληροφορίες λένε ότι οι τροϊκανοί επέμεναν για την ποσόστωση, ο δε υπ. Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δήλωνε ευχαριστημένος που κατάφερε να μην περάσει στον νόμο, πλην όμως έρχεται μέσω Κώδικα…

Εκατοντάδες επιχειρηματίες αναμένεται να συγκεντρώσει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με κεντρικούς ομιλητές υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κολοσσού στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, της Alibaba. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο διοργανώνει τη σχετική εκδήλωση, ήδη έχoυν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 400 επαγγελματίες από τους κλάδους των εξαγωγών αλλά και του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου ύψους 500 δισ. δολαρίων ετησίως, με την Alibaba να έχει μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά στην Κίνα 75%.

Αναμονή έως και 1.806 ημέρες

Στην ουρά περιμένουν περισσότερες από 63.000 επιχειρήσεις για να πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται και η οποία προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους εδώ και μήνες, φαίνεται ότι το Δημόσιο αδυνατεί να τους επιστρέψει τα χρήματα που τους οφείλει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, 5.891 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.484 ημέρες. Ακολουθεί η ΔΟΥ της Κω, όπου 56 επιχειρήσεις αναμένουν 1.806 ημέρες.

Ελληνική σαλάτα 20 τόνων στην… Κόκκινη Πλατεία

Η μεγαλύτερη ελληνική σαλάτα παρασκευάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον τουριστικό όμιλο Μουζενίδη και τη στήριξη του ΕΟΤ στην Kόκκινη Πλατεία της Μόσχας, κερδίζοντας ως γεγονός μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Χρειάστηκαν 20 τόνοι υλικών και πάνω από 1.000 εθελοντές για την επίτευξη σε λιγότερο από 2 ώρες του ρεκόρ. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν 7 τόνοι ντομάτα, 7 τόνοι αγγουράκια, 2 τόνοι ελιές, 2,5 τόνοι φέτα, μισός τόνος λάδι, 1 τόνος κρεμμύδι, 80 κιλά αλάτι και 50 κιλά ρίγανη, που αφού κόπηκαν τοποθετήθηκαν σε έναν τεράστιο μεταλλικό κάδο.

Θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα συμφέροντά τους

Συζητήσεις στη βάση νέου τιμήματος για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται να επιδιώκουν οι Αζέροι μετά τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη για τα τέλη και τις μειωμένες αποδόσεις του δικτύου, κάνοντας λόγο για παράβαση των όρων από την ελληνική κυβέρνηση. «Κερδίσαμε τον διαγωνισμό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία», είπε στο αζερικό πρακτορείο ειδήσεων AzerNews ο πρόεδρος της Socar, Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεφ. «Δεν πρόκειται να προσφύγουμε στα δικαστήρια, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντά μας. Εχουν παραβιαστεί οι όροι που είχαμε διαπραγματευτεί εξαρχής. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας εξηγήσει το γιατί. Η αξία του ΔΕΣΦΑ είναι πλέον δύο φορές φθηνότερη, υπό τις νέες ρυθμίσεις, οπότε συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος, ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του μετά την τροπολογία Σκουρλέτη και τη δυσαρέσκεια που αυτή προκάλεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή