Πυρά Βαλς κατά NYT για το μπουρκίνι

Πυρά Βαλς κατά NYT για το μπουρκίνι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οξύτατη κριτική άσκησε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην εφημερίδα New York Times για άρθρο της που περιέγραφε την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις εις βάρος Γαλλίδων μουσουλμάνων από μη μουσουλμάνους συμπατριώτες τους.

Το άρθρο, που βασίστηκε σε συνομιλίες των συντακτών με μουσουλμάνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γράφτηκε με αφορμή την αντιπαράθεση γύρω από τη χρήση του «ισλαμικού μαγιό», γνωστού και ως μπουρκίνι. Περισσότερες από 30 γαλλικές κοινότητες απαγόρευσαν τη χρήση του μπουρκίνι σε δημόσιες παραλίες, ενώ οι περισσότερες από τις απαγορεύσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε άρθρο του στη γαλλική έκδοση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Huffington Post, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρει ότι το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας προβάλλει «ψευδή εικόνα της Γαλλίας». Ο κ. Βαλς κατηγόρησε επίσης τους Times για μεροληπτικό χειρισμό του θέματος και επιλεκτικό ρεπορτάζ.

Σε χθεσινό άρθρο της εφημερίδας, η εκπρόσωπος του φύλλου Ντανιέλ Ρόουντς Χα αναφέρει: «Το ρεπορτάζ των Times ήταν απόλυτα ακριβές και βασίσθηκε στις απαντήσεις 1.200 αναγνωστών, στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά».

Στο άρθρο του στη Huffington Post, ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε τη διαφωνία του, αμφισβητώντας τα λεγόμενα όσων μουσουλμάνων γυναικών δήλωσαν ότι νιώθουν φιμωμένες και καταπιεσμένες στη Γαλλία, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το μπουρκίνι δεν αποτελεί αθώα ενδυμασία θαλάσσιου μπάνιου, αλλά πρόκληση κατά των αρχών της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, την αναβίωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού διαπιστώνουν οι New York Times και στη Δανία, ως αποτέλεσμα της εισόδου περισσότερων από 36.000 –στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων– αιτούντων άσυλο στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Παρότι οι αριθμοί προσφύγων στη Δανία ωχριούν σε σχέση με εκείνους σε Γερμανία (1 εκατομμύριο) και Σουηδία (163.000) τον τελευταίο χρόνο, η Ακροδεξιά έσπευσε να εκμεταλλευθεί το φαινόμενο για να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο. Η κεντροδεξιά μειοψηφική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν στήριξε έτσι την επιβολή σκληρών μέτρων, όπως τη κατάσχεση τιμαλφών των προσφύγων, σε μία προσπάθεια να εξευμενίσει το εκλογικό σώμα.

Δανοί αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας υψώθηκαν απέναντι στην είσοδο 5.000 Πολωνών και 3.300 Αμερικανών, που ζήτησαν άδειες εργασίας στη Δανία το 2014, σε αντίθεση με τη θύελλα που ξέσπασε γύρω από την παροχή ασύλου σε 16.000 Σύρους το 2014 και 2015.

Ισχυρισμοί επικριτών

Οι επικριτές της ανεκτικής πολιτικής ασύλου της Δανίας υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή αδυνατούν να μάθουν γρήγορα τη γλώσσα, τείνουν να δημιουργούν γκέτο, επιλέγοντας συγκεκριμένες συνοικίες για να κατοικήσουν και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, διεκδικώντας κρατικές παροχές. Το 2014, ποσοστό 48% των μεταναστών ηλικίας 16 με 64 ετών από μη δυτικές χώρες απασχολούνταν στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 74% για τους γηγενείς Δανούς.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν ωθήσει πολλές χώρες σε επανεξέταση του ιδεώδους της ενωμένης και χωρίς σύνορα Ευρώπης. Χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Ουγγαρία και η Σλοβενία έχουν κατασκευάσει φράχτες στα σύνορά τους, ενώ η Δανία επέβαλε ελέγχους ταυτοτήτων στα σύνορά της με τη Γερμανία τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή