ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για την κατάληψη της πόλης Ράκα

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την ιδέα για την ανάληψη κοινής δράσης με την Τουρκία με στόχο την κατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα έβλεπε θετικά μια τέτοια κίνηση.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του τη Δευτέρα από την Κίνα, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20, ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ράκα», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Κίνα με τον Ομπάμα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών.

«Είπαμε ότι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: 'Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει ο,τιδήποτε χρειάζεται. Αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Δεν ρισκάρουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το ΙΚ, το PKK, το PYD και το YPG θα εγκατασταθούν εκεί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα επιδιώκει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της, αλλά και να αποτρέψει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG να επεκταθεί σε νέα εδάφη. Ωστόσο, οι μαχητές της YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν αποσπάσει με την υποστήριξη των ΗΠΑ τμήματα εδάφους από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ τώρα το Πεντάγωνο αναμένει ότι η πολιτοφυλακή αυτή θα βοηθήσει στην κατάληψη της Ράκας.

Αντίδραση Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από τις μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων και δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει η Άγκυρα, βαθύτερα στη συριακή επικράτεια, κινήσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Συρία.

«Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» επισημαίνει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Καλούμε την Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ