Δεινά δημοσκοπικά ποσοστά για τον Ολάντ

Δεινά δημοσκοπικά ποσοστά για τον Ολάντ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με τον αποκλεισμό του από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας TNS-Sofres για λογαριασμό της Figaro.

Η σφυγμομέτρηση δείχνει επίσης ότι στον δεύτερο γύρο θα βρεθούν ο Αλέν Ζιπέ ή ο Νικολά Σαρκοζί και η Μαρίν Λεπέν. Η δημοσκόπηση εξετάζει επτά δυνατά σενάρια, με υποψηφιότητες διάφορων πολιτικών προσώπων της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Απέναντι στον πρώην υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, τον ιστορικό ηγέτη του κεντρώου Modem Φρανσουά Μπαϊρού και στον Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ θα εξασφάλιζε μόλις 11% των ψήφων.

Σε κάθε σενάριο, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί –ανεξάρτητα εάν πρόκειται για τον Αλέν Ζιπέ ή τον Νικολά Σαρκοζί– και η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, θα εξασφάλιζαν το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης. Απέναντι στην κ. Λεπέν, στον πρώτο γύρο το καλύτερο αποτέλεσμα θα ελάμβανε ο δήμαρχος του Μπορντό, Ζιπέ, με 33%, έναντι 29% της Μαρίν Λεπέν και 14% του Φρανσουά Ολάντ. Αυτό είναι άλλωστε το μοναδικό σενάριο, στο οποίο η Μαρίν Λεπέν δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο.

Για τους οπαδούς της γαλλικής Αριστεράς, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου (Front de Gauche) Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ως ο καλύτερος υποψήφιος, με ποσοστό 23%, μπροστά από τον πρόεδρο Ολάντ, που λαμβάνει μόλις το 20% των προτιμήσεων, αλλά και τους Εμανουέλ Μακρόν (18%), Μανουέλ Βαλς (9%) και τον «αποστάτη» των Σοσιαλιστών Αρνό Μοντεμπούρ (8%).

Μόνο μεταξύ των οπαδών του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο πρόεδρος Ολάντ σημειώνει καλύτερα ποσοστά από τον νέο και φιλόδοξο πρώην υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο να εξασφαλίζει 33% της πρόθεσης ψήφου και τον Μακρόν να περιορίζεται στο 26%. Τα δεινά δημοσκοπικά ποσοστά του προέδρου Ολάντ ενισχύουν τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του, οι οποίες τον καλούν να αναθεωρήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει νέα θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή