Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΑ

Ελληνες εικαστικοί εμπνέονται από τον Σαίξπηρ

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ (στις 23 Απριλίου του 1616) συμμετέχει η αίθουσα τέχνης «ena», διοργανώνοντας μια ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Αφιέρωμα στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ» και «σύνθημα» τη γνωστή φράση του «Ο σκοπός της Τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σήμα». Συνολικά 30 Ελληνες καλλιτέχνες άντλησαν έμπνευση από την προσωπικότητα, το έργο, αλλά και την εποχή του Σαίξπηρ και δημιούργησαν πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις, οι οποίες αποτίουν φόρο τιμής στον Αγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, καλώντας το κοινό να επιστρέψει στη μελέτη των πάντοτε διαχρονικών «διδασκαλιών» του. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Δημήτρης Αναστασίου, Σύλβια Αντωνιάδη, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Χριστίνα Γκόλνα, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιώργος Καρακάσογλου, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γεωργία Κοκκίνη, Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Κυριακού, Αλεξάνδρα Μαράτη, Χρήστος Μπαϊκούσης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γεύσω Παπαδάκη, Βιβή Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή, Βιργινία Φιλιππούση και Georgia Fambris.

​​Βαλαωρίτου 9γ (στο αδιέξοδο), Κολωνάκι. Εγκαίνια την Πέμπτη στις 8 μ.μ.

ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ

Κατερίνα Χρηστίδη

Με την ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη εγκαινιάζεται η σεζόν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Η έκθεση «Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη» παρουσιάζει έργα που αντλούν από την παρατήρηση της καθημερινότητας.

​​Εγκαίνια 15/9. Ιλεάνα Τούντα,

Αρματολών και Κλεφτών 48

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ

Η νέα «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου

Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου είναι η νέα παραγωγή της «Αντιγόνης» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με τη συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου και η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης.

​​Η παράσταση παρουσιάζεται απόψε 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ Βράχων.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Φοίβος Δεληβοριάς, «Επιστροφή στην Εδέμ»

Για μια βραδιά στον Κήπο της Εδέμ επιστρέφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του, ενορχηστρώνοντας μία συναυλιακή εμπειρία με πολλά τραγούδια και ιστορίες. Η συναυλία θα δοθεί σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως μουσικό τελετουργικό για το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Στη σκηνή μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά, θα εμφανιστούν συμπράττοντες οι μουσικοί Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Γιοέλ Σότο (μπάσο), Κώστας Παντέλης (κιθάρες) και η Ειρήνη Αραμπατζή στο τραγούδι. Τα εισιτήρια πωλούνται 12 ευρώ κατά την προπώληση και 14 ευρώ κατά την είσοδο στη συναυλία.

​​Η προπώληση γίνεται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΔ

«Το Ελληνικό Σύννεφο»

Η νέα έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Πετρίδη εγκαινιάζεται στις 14/9 στην γκαλερί ΑΔ. Αποτυπώνει την ταυτότητα του αστικού τοπίου όπως συγκροτείται από τη στενή συνύπαρξη αντιφατικών θραυσμάτων.

​​Εγκαίνια 14/9, 8 μ.μ. Γκαλερί ΑΔ,

Παλλάδος 3, Ψυρρή

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Για τον Μάνο Ελευθερίου

Στην Τεχνόπολη είναι το ραντεβού αύριο για το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με καλλ. διεύθυνση Γ. Ανδρέου. Τραγουδούν: Γ. Νταλάρας, Δ. Γαλάνη, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Γ. Κούτρας, Λ. Μαχαιρίτσας, Χ. Θηβαίος, Μπ. Στόκας, Γ. Μεράντζας, Ηρώ Σαΐα, Απ. Ρίζος, Ζ. Καρούνης, Αλ. Εμμανουηλίδης, Ελ. Καρατζόλη, Κ. Λεγάκη, Γ. Μαθές.

​​Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.

Τεχνόπολη

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Η Αθήνα στο σινεμά

Το πρώτο Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου διοργανώνουν οι Atenistas στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη, «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη.

​​Ιερά Οδός 44. Είσοδος ελεύθερη. Προβολές σήμερα και αύριο από τις 8.30 μ.μ.

ΙΑΝΟΣ

Εικόνες της Αυστραλίας

Η έκθεση φωτογραφίας του Αυστραλού καλλιτέχνη Shane Aurousseau εγκαινιάζεται στις 15/9 στον «Ιανό» σε συνεργασία με την καναδική επενδυτική εταιρεία Syracuse Main, Inc. Είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στη Νέα Νότια Ουαλλία και στις αχανείς αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας.

​​Πέμπτη 15/9, 8.30 μ.μ. Ιανός,

Σταδίου 24. Εως 15 Οκτωβρίου

KALFAYAN

Βασίλης Μπαλάσκας

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν (από 15/9) την ατομική έκθεση του Ελληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τίτλο «Remains of a Summer Bliss», και επιμέλεια του Lanfranco Aceti. Ο Βασίλης Μπαλάσκας παρουσιάζει νέα έργα με διάφορα μέσα (νέον, φωτογραφία, ήχο και ύφασμα) και διερευνά τι απομένει από έναν παλιό κόσμο.

​​Από 15/9. Kalfayan Galleries,

Χάρητος 11

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή