Αδύνατη φαντάζει η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Αδύνατη φαντάζει η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΗΠΑ. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί πλέον το αγκάθι στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, καθώς η περίπτωσή του τείνει να πλήξει ανεπανόρθωτα τη μακροχρόνια γεωπολιτική συνεργασία των δύο χωρών.

Σε μία ευαίσθητη συγκυρία, λόγω του κοινού αγώνα των δύο χωρών κατά του ISIS, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν αρχηγό μιας τρομοκρατικής σέχτας και εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ζητώντας την έκδοσή του, κάτι που οι ΗΠΑ προς το παρόν αρνούνται, ενισχύοντας την άποψη ότι βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα.

Ο ιεροκήρυκας αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας στο Politico την προσήλωσή του στις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας και τονίζοντας ότι η δίωξη που υφίσταται ο ίδιος και οι υποστηρικτές του έγκειται στην αντίθεσή τους στις προσπάθειες του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Το τουρκικό κράτος έχει στείλει αρκετό υλικό στις ΗΠΑ προς υποστήριξη του αιτήματος έκδοσης, το οποίο όμως σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αφορά κυρίως τις υποτιθέμενες προσπάθειες του Γκιουλέν να δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος εντός της Τουρκίας, χωρίς αναφορές στο πραξικόπημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Γκιουλέν, η εξαναγκαστική έκδοσή του φαντάζει αδύνατη, καθώς χρειάζονται πολύ ισχυρά στοιχεία για την επαλήθευση των κατηγοριών, τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Επίσης, αν λάβουμε υπόψη τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το εάν ο Γκιουλέν θα έχει μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία, το σενάριο της έκδοσης φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο.

Ωστόσο, ο Γκιουλέν δήλωσε στο Politico, πως εφόσον χρειαστεί να επιστρέψει τελικώς στην πατρίδα του, δεν θα χρειαστεί να τον εξαναγκάσουν, καθώς «θα αγοράσει το δικό του εισιτήριο και θα επιστρέψει μόνος του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή