Μουσικός περίδρομος

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι ένας έμπειρος μάγειρας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, αλλά το βιβλίο του Νίκου Φωτιάδη «Μουσικός Περίδρομος» δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής.

Αποτελεί μια βαθιά και εμπεριστατωμένη έρευνα πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι και κατ’ επέκταση στις γαστρονομικές του αναφορές και όπως μαρτυρεί και ο υπότιτλος, είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης.

Για παράδειγμα: Τραγουδούσε ο Περπινιάδης τους στίχους του Παναγιώτη Τούντα «όταν περνώ για να σε ιδώ, αχ πως με βασανίζεις, έχεις κεφτέδες στη φωτιά και γλυκοτηγανίζεις» και ο Νίκος Φωτιάδης σπεύδει στην επόμενη σελίδα να δώσει την καλύτερη συνταγή για κεφτεδάκια τηγανητά.

Εχουν προηγηθεί οι στίχοι, καθώς και πληροφορίες για το κάθε τραγούδι. Ο στίχος του Παπαϊωάννου «Ανοιχτά παίζει η σαρδέλα, έλα καπετάνιο να καλάρουμε», δίνει την αφορμή για 6 κλασικές και πρωτότυπες συνταγές με σαρδέλα, ενώ ο Βασίλης Τσιτσάνης με το γνωστό «στου γιαλού τα βοτσαλάκια, κάθονται δυο καβουράκια» δίνει το σύνθημα για συνταγές με καβούρι.

Η έκδοση συνοδεύεται από CD με 16 νέες εκτελέσεις των παλιών ρεμπέτικων και παραδοσιακών τραγουδιών που αποτέλεσαν την έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο. 

Εκδόσεις Τόπος, σελ. 156, 20€. σε μεγάλα βιβλιοπωλεία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή