Περισσότεροι από 60.000 οι μετανάστες στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 60.000 οι μετανάστες στην Ελλάδα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες ασφυξίας  φαίνεται να δημιουργούνται, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τον αριθμό των προσφύγων ανά την επικράτεια να ξεπερνά τις 60.000. Πρόκειται για ένα όριο που τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης έθεταν, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, ως «ψυχολογικό όριο», θεωρώντας ότι από εκεί και πέρα τόσο η παροχή φροντίδας προς τους μετανάστες και πρόσφυγες όσο και η επικοινωνιακή – πολιτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα καθίστατο δυσχερής. 

Σήμερα Τρίτη, οι νέες αφίξεις στη Λέσβο φτάνουν τις 143, ενώ στη Χίο τις 40, εντείνοντας το πρόβλημα των ήδη επιβαρυμένων δομών φιλοξενίας των δύο νησιών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η Λέσβος υπερβαίνει τη χωρητικότητα των hotspots κατά  2.160 άτομα ενώ η Χίος φιλοξενεί αριθμό προσφύγων τριπλάσιο των δυνατοτήτων της.

Πλέον ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 13.171, όσοι φιλοξενούνται σε δομές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, οι πρόσφυγες στην Κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη Νότια Ελλάδα σε 246.

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής διαμένουν 8.788 άτομα και στο Ελληνικό 2.482 άτομα.

Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 8.693 πρόσφυγες, ενώ 7.850 εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή