Πιο εύκολες απολύσεις στις τράπεζες εξετάζει η Φρανκφούρτη

Πιο εύκολες απολύσεις στις τράπεζες εξετάζει η Φρανκφούρτη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά της να προσελκύσει όσες τράπεζες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου εξαιτίας του Brexit, η Φρανκφούρτη διερευνά τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εργατικό δίκαιο ώστε να μπορούν οι τράπεζες να απολύουν ευκολότερα τα υψηλόβαθμα και υψηλόμισθα στελέχη τους.

Στο μεταξύ, εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις για το ποια θα προσελκύσει περισσότερο τις τράπεζες που δρομολογούν την απομάκρυνσή τους από τη βρετανική πρωτεύουσα. Τα σχέδια της Φρανκφούρτης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Τόμας Σάφερ, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Εσσης, στο οποίο βρίσκεται η Φρανκφούρτη. Το γερμανικό εργατικό δίκαιο καθιστά δύσκολες τις απολύσεις ανεξαρτήτως του πόσο υψηλές είναι οι αποδοχές ενός εργαζομένου. Επιτρέπει, ωστόσο, στις επιχειρήσεις να απολύουν εύκολα τα διευθυντικά τους στελέχη.

Ετσι, ο κ. Σάφερ θεωρεί δυνατό να επεκταθούν οι πιο χαλαρές διατάξεις σε όσους αμείβονται με υψηλές αποδοχές, δηλαδή όσους έχουν ετήσιο μισθό άνω των 300.000 ευρώ. Προτείνει μάλιστα να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για την προοπτική απόλυσής τους στο συμβόλαιό τους, με αντάλλαγμα ένα προσυμφωνημένο ύψος αποζημίωσης. Εξάλλου, ο Ερικ Μενγκς, πρόεδρος ημικρατικής υπηρεσίας που προωθεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Φρανκφούρτης, επισημαίνει πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι ξένων τραπεζών ζητούν από τους παράγοντες της πόλης να τους ενημερώσουν για το εργατικό δίκαιο της Γερμανίας.

Σύμφωνα, βέβαια, με αξιωματούχους της πόλης, στόχος τους δεν είναι «να κλέψουν» θέσεις εργασίας από το Λονδίνο, αλλά να διασφαλίσουν πως όσες από αυτές φύγουν από τη βρετανική πρωτεύουσα θα προτιμήσουν τη Φρανκφούρτη από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο αστικό κέντρο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η Φρανκφούρτη ωχριά μπροστά στη λάμψη άλλων μεγαλουπόλεων. Γι’ αυτό και οι Αρχές της πόλης υπογραμμίζουν ότι είναι καλά οργανωμένη και φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ έχει οικοδομηθεί γύρω από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οσοι παράγοντες της πόλης προσπαθούν να μεθοδεύσουν τις αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία θα προσκρούσουν στο γερμανικό υπουργείο Εργασίας, που βρίσκεται στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών και επηρεάζεται από τα εργατικά συνδικάτα. Η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ναλς, έχει δηλώσει που δεν προτίθεται να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Ειδική τηλεφωνική γραμμή

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες προώθησης των επενδύσεων προέβλεψαν για την ύπαρξη δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει ξένους, από τη στέγαση μέχρι τα σχολεία της περιοχής και τα κτίρια στα οποία ενοικιάζονται γραφεία.

Αν, όμως, η Φρανκφούρτη επιχειρεί να δελεάσει τις ξένες τράπεζες με ανταγωνιστική νομοθεσία για τις απολύσεις, την ίδια στιγμή όσες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ανάλογες φιλοδοξίες, επιχειρούν να προβάλουν τα πλεονεκτήματά τους έναντι των υπολοίπων.

Το Αμστερνταμ επικαλείται την υπεροχή του στον μεγάλο βαθμό ψηφιακής σύνδεσής του, το Δουβλίνο το γεγονός ότι είναι αγγλόφωνο και επομένως πιο συγγενές περιβάλλον για όσες τράπεζες θέλουν να φύγουν από το Λονδίνο και, βέβαια, το Παρίσι προβάλλει την πολιτιστική και γαστρονομική του παράδοση και υπεροχή.

Χωρίς μεγάλα κτίρια οι ανταγωνιστές του Σίτι

Καμία από τις ενδιαφερόμενες μεγαλουπόλεις δεν διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις των προδιαγραφών που απαιτούνται για να στεγάσουν μεγάλες τράπεζες με χιλιάδες υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη μεσιτική Savills Plc, τα κατάλληλα κτίρια που είναι κενά σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Αμστερνταμ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας: στο Παρίσι μόνον οκτώ κτίρια και στη Φρανκφούρτη μόνον πέντε ενώ στο Δουβλίνο δεν υπάρχει κανένα κτίριο αρκετά μεγάλο. Βρίσκεται μόνο στο στάδιο της κατασκευής ένα που θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Ετσι, πολλές τράπεζες προσανατολίζονται σε μια άλλη λύση: να διανείμουν τους υπαλλήλους σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Και στο μεταξύ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι επαναλαμβάνει στη Βρετανία πως δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να συμμορφωθεί με τους υπόλοιπους κανόνες της Ε.Ε., όπως η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή