Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει πιο κοινωνικό πρόσωπο

Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει πιο κοινωνικό πρόσωπο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει πιο κοινωνικό πρόσωπο, τόνισε χθες ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Τρέντο της Ιταλίας, όπου του απονεμήθηκε το Βραβείο Ντε Γκάσπερι, εμπνευσμένο από τον Ιταλό πολιτικό και έναν εκ των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλτσίντε ντε Γκάσπερι. Kοινωνικό μήνυμα για τη δίκαιη κατανομή των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης απέστειλε, επίσης, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο ομιλίας της στο Τορόντο του Καναδά. Μετά το βαθύ πλήγμα που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και τη συνακόλουθη κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, κάποιοι από τους ισχυρότερους ηγέτες του αναπτυγμένου κόσμου υιοθετούν ένα πιο ευαισθητοποιημένο προφίλ σε κοινωνικά θέματα. Στόχος τους είναι να μεταπείσουν την κοινή γνώμη που φλερτάρει με τα πολιτικά άκρα. Σήμερα πλέον ενθαρρύνεται ο συνδυασμός οικονομικής εσωστρέφειας και προστατευτισμού.

Ενδεικτικό της δυσπιστίας που επικρατεί ήταν η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έχει ήδη κάνει λόγο για ανάλογο δημοψήφισμα στη Γαλλία, ενισχύοντας σενάρια για τη διάλυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Από το Τρέντο της Ιταλίας ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «λόγος ύπαρξης μιας κυβέρνησης είναι να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της σε ό,τι αφορά τη σωματική ακεραιότητα και την ευημερία τους». Προσέθεσε πως αυτό στην Ευρώπη σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύονται οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα κάθε πολίτη της Ε.Ε., προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες. Τόνισε ότι στην Ευρώπη το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα υποχώρησε κατά 14% στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά 22% στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα 15 κράτη-μέλη που αρχικά συνέθεταν την ενωμένη Ευρώπη είναι αθροιστικά 33% υψηλότερο από τις ΗΠΑ, λαμβανομένων υπ’ όψιν των οικονομικών στοιχείων από το 1960. «Για να προστατεύσουμε την ενιαία αγορά, θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε ο κ. Ντράγκι. «Αυτό που διαφέρει από το παρελθόν είναι ότι σήμερα θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανακατανομή των πόρων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Ντράγκι, που έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον συντηρητικό πυρήνα της Ευρωζώνης για την πολιτική των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει από τον Μάρτιο του 2015.

Από το Τορόντο του Καναδά η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε πως «ο κόσμος έχει βιώσει ανεπανάληπτη οικονομική πρόοδο τα τελευταία 70 χρόνια, αλλά η μεταμόρφωση αυτή έχει προκαλέσει και πολλά προβλήματα». «Η αυξανόμενη ανισότητα στον πλούτο, στα εισοδήματα και στις ευκαιρίες σε πολλές χώρες έχει ενισχύσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ιδιαίτερα στον βιομηχανοποιημένο κόσμο – έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση μεταξύ των πολιτών πως δεν μπορούν να ασκήσουν κανέναν έλεγχο και ότι το σύστημα κατά κάποιον τρόπο στρέφεται εναντίον τους», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Ενθάρρυνε, επίσης, τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επεκταθεί το εμπόριο. Τα σχόλια της επικεφαλής του ΔΝΤ αφορούν τις τάσεις προστατευτισμού που διαπιστώνονται σε κάποιες από τις οικονομίες του G20. Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν στηρίξει την επικύρωση της Συμφωνίας του Ειρηνικού μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και 10 ακόμη χωρών. Στάσιμες έχουν, επίσης, μείνει οι εξελίξεις όσον αφορά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή