Δ. Αβραμόπουλος: Η απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού είναι η μετεγκατάσταση

Δ. Αβραμόπουλος: Η απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού είναι η μετεγκατάσταση

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια ευρωπαϊκή πρόκληση, απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση και η απάντηση αυτή είναι η μετεγκατάσταση. Και η μετεγκατάσταση είναι η χειροπιαστή απόδειξη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η αλληλεγγύη είναι νομικά κατοχυρωμένη στις Συνθήκες που έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από τα κράτη – μέλη.

«Βέβαια δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε κανέναν», πρόσθεσε, «αλλά τα κράτη – μέλη συμφώνησαν για την μετεγκατάσταση, είναι δεσμευτικό και οφείλουν να το πράξουν».

«Έχουμε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα», εξήγησε, «και πάνω από 25.000 αφίξεις ήδη στην Ιταλία και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αμιγώς ευρωπαϊκή μας υποχρέωση.

Οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης δεν αφορούν μόνο τα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην προμετωπίδα αλλά και την υπόλοιπη Ε.Ε.», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Επιτροπής για τη μεταφορά 54.000 θέσεων μετεγκατάστασης στο σύστημα επανεγκατάστασης και εισδοχής προσφύγων κατευθείαν από Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί στα κράτη – μέλη η ευκαιρία να προβούν στην επανεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρόταση αυτή απορρίπτουν οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα που προβλέπεται να ψηφισθεί την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή