Αγωνία για τις συζητήσεις και απανωτά ραντεβού

Αγωνία για τις συζητήσεις και απανωτά ραντεβού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα των επαφών μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών ήταν βαρύ χθες. Το ένα ραντεβού διαδεχόταν το άλλο και –όπως ήταν αναμενόμενο– υπήρξαν από πολύ νωρίς καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν τους υπουργούς και τα άλλα στελέχη των ελληνικών αρχών σε αναμονή. Ετσι, γύρω στο μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου βρέθηκαν στο αίθριο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με την τρόικα. Η επιλογή του χώρου ήταν για να ικανοποιήσει και εκείνους που καπνίζουν. Πάντως, αν και η διάθεση των κυβερνητικών παραγόντων φαινόταν «χαλαρή», μπορούσε κανείς να διακρίνει και ότι υπήρχε αγωνία για όσα είχαν συζητηθεί σε προηγούμενες συσκέψεις, αλλά και για αυτά που θα ακολουθούσαν.

Ενα βήμα μπροστά σε σχέση με τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο έγγραφο κατευθύνσεων που έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι οι οδηγίες που έχουν πάρει οι τράπεζες από τον SSM και την ΤτΕ. Η Πράξη 102, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες για το νέο «πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση», συνιστά ένα τεράστιο homework για τις τράπεζες τόσο σε επίπεδο αναφορών προς τις εποπτικές αρχές όσο και σε επίπεδο στοχοθεσίας. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξοι και το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα επιτευχθούν.

Διοικητικές αλλαγές

Αλλαγές σημειώθηκαν στη διοικητική δομή της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, η οποία έχει αναλάβει το έργο της ενοποίησης όλων των εκκαθαρίσεων που δημιουργήθηκαν μετά το «σπάσιμο» τραπεζών σε «καλό» και σε «κακό» κομμάτι. Οπως ανακοινώθηκε, ο έως τώρα διευθύνων σύμβουλος της Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης Γιάννης Πεχλιβανίδης υπέβαλε για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση διαχειρίζεται και τις 12 ειδικές εκκαθαρίσεις, το χαρτοφυλάκιο των οποίων αποτελείται από περίπου 9 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Επιστρατεύθηκε και το χιούμορ

Με έναν μπλε φάκελο ανά χείρας μπήκε χθες στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. O φάκελος δεν ήταν ογκώδης. Περιλάμβανε μόνο το χθεσινό σκίτσο της «Καθημερινής» και συγκεκριμένα του Ηλία Μακρή, που έδειχνε τον ίδιο και τον υπουργό Οικονομίας να εξετάζονται από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Χείρα… βοηθείας στους εξεταζομένους προσέφερε ο υπουργός Παιδείας, ρίχνοντας τη βάση στο… 8. Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αδιάσειστα στοιχεία και τεχνοκρατικά επιχειρήματα, φαίνεται όμως ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και χρειάζεται επειγόντως το χιούμορ.

«Παγώνει» η εξαγορά της ΠΥΡΚΑΛ από ΕΛΠΕ

Σε προσωρινό «πάγωμα» οδηγείται η εξαγορά της ΠΥΡΚΑΛ από τα ΕΛΠΕ, έπειτα από την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για διεξαγωγή νέας αποτίμησης. Οι δύο πλευρές φέρονται να είχαν συμφωνήσει σε τίμημα 21 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της έκτασης 350 στρεμμάτων στην Ελευσίνα. Η παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ έχει προκαλέσει την αντίδραση του σωματείου εργαζομένων στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), καθώς τα ταμεία της εταιρείας στερούνται ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες. Η εταιρεία, σύμφωνα με τους εργαζομένους, έχει παραγγελίες που δεν μπορεί να καλύψει λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης. Τα σωματεία της ΕΑΣ μετά την απόφαση του ΥΠΟΙΚ προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται να μετατρέψουν την έκταση των 450 στρεμμάτων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ σε νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού της Ελευσίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή