Προβλήματα στη διανομή βοήθειας στη Συρία

Προβλήματα στη διανομή βοήθειας στη Συρία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση κατά 48 ώρες της ανακωχής στη Συρία, βάσει της κοινής αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας ειρήνευσης, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και διαπίστωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός, που άρχισε να ισχύει το απόγευμα της Δευτέρας, εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εμπόλεμες πλευρές κατά το πρώτο σαρανταοκτάωρο, με σποραδικές μόνο παραβιάσεις, οι οποίες δεν στοίχισαν τη ζωή κανενός ανθρώπου.

Η παράταση της ανακωχής ενισχύει τις ελπίδες για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική επίλυση της συριακής τραγωδίας. Εάν τα όπλα εξακολουθούν να σιγούν μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν δεσμευθεί, βάσει της συμφωνίας Κέρι – Λαβρόφ, ότι θα προχωρήσουν σε συντονισμένες στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των δύο βασικών τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, του Ισλαμικού Κράτους και της Φατάχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), η οποία θεωρείται το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Προβληματική παραμένει, ωστόσο, η εφαρμογή του δεύτερου βασικού σκέλους του αμερικανορωσικού σχεδίου, που προβλέπει τη διανομή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στις υπό πολιορκία περιοχές της Συρίας και ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι 40 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν καθηλωθεί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, καθώς η Δαμασκός καθυστερεί να τα εφοδιάσει με τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, τονίζοντας ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία συμφωνεί με τη θέση μας».

Ελπιδοφόρα σημάδια

Χθες το απόγευμα, πάντως, διεφάνησαν ελπιδοφόρα σημάδια για την πιθανότητα να ανοίξει ο δρόμος προς το Χαλέπι και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σήμερα, Παρασκευή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, εκτιμούσε ότι τόσο τα κυβερνητικά στρατεύματα όσο και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες ήταν έτοιμοι να αποσυρθούν από την οδική αρτηρία Καστέλο, που οδηγεί στο Χαλέπι. Λίγο αργότερα, ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής δύναμης του ΟΗΕ στη Συρία, γνωστοποίησε ότι 20 φορτηγά είχαν περάσει τα τουρκικά σύνορα και βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, περιμένοντας το «πράσινο φως» για να περάσουν στη συριακή επικράτεια. Σε πείσμα της δραματικής αποκλιμάκωσης της βίας κατά τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα, οι διαρκείς τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας συντηρούν τον σκεπτικισμό για την κοινή πρωτοβουλία τους. Μετά τις ανοιχτές αντιρρήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου στο σχέδιο που αποδέχθηκε ο Τζον Κέρι, ήρθε χθες η σειρά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας να εκφράσει τη δυσπιστία του έναντι της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δημιουργούν με τις δηλώσεις τους «προπέτασμα καπνού» για να κρύψουν το γεγονός ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, βάσει της συμφωνίας Κέρι – Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας τους με τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους ότι, μαζί με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, ενδέχεται να πληγούν και δυνάμεις της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γκερασίμοφ, έφτανε στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία για το Συριακό, σε μια ακόμη ένδειξη θεαματικής βελτίωσης των μέχρι πρότινος συγκρουσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή