Συνεργασία ΔΕΗ – ΔΕΠΑ για πρόσβαση στο αέριο σε όλη την Ελλάδα

Συνεργασία ΔΕΗ – ΔΕΠΑ για πρόσβαση στο αέριο σε όλη την Ελλάδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φιλόδοξο σχέδιο για πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε όλες τις περιοχές της χώρας, που έθεσε ως προτεραιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, στηρίζεται το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για τροφοδοσία με φυσικό αέριο περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Σε πρώτη φάση οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την τροφοδοσία της Πάτρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο λιμάνι της οποίας έχει σχεδιαστεί η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG με σκοπό τη δημιουργία δικτύου στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την τροφοδοσία τεσσάρων νησιών με μεγάλες καταναλώσεις. Αυτά είναι η Κρήτη, όπου προβλέπεται η μετατροπή των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα και στον Αθερινόλακκο σε μονάδες φυσικού αερίου, η Ρόδος, η Λέσβος και η Σάμος, με την αντικατάσταση και εκεί των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ σε μονάδες φυσικού αερίου και την ανάπτυξη δικτύου για την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για την ανάπτυξη του σχεδίου, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ εξετάζουν τη σύσταση κοινών εταιρειών, ενώ συμμετοχή στα projects θα μπορούν να έχουν και ιδιώτες, κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις υποδομές. Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η τροφοδοσία και περιοχών της ηπειρωτικής χώρας που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, αφού αυτό περιορίζεται στις γεωγραφικές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οι αγωγοί λίγα μέτρα έξω από πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και οι πόλεις αυτές να μην μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του αερίου επειδή δεν υπάρχει δίκτυο», είναι η άποψη του κ. Κιτσάκου.

Για το θέμα υπάρχουν ήδη επαφές με τους περιφερειάρχες, ιδιαίτερα σε τρεις περιφέρειες όπου θεωρείται ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες, και συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Η τροφοδοσία των νέων περιοχών με αέριο θα επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, ανάλογα με τη μέθοδο που ταιριάζει σε κάθε περιοχή. Δηλαδή είτε μέσω σύνδεσης με το εθνικό δίκτυο, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, είτε μέσω μικρών εγκαταστάσεων και μεταφοράς CNG είτε μέσω μεταφοράς LNG σε κάποιες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή