Οι προτεραιότητες και οι στόχοι Γερμανίας, Γαλλίας

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι Γερμανίας, Γαλλίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις τρεις προτεραιότητες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας εξέθεσαν χθες, στη διμερή συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η επένδυση στο μέλλον και η διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσουν τις τρεις προτεραιότητες της συνόδου, που είναι η πρώτη μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

Μέρκελ και Ολάντ επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αντιμέτωποι με τη «βρετανική φυγή», την προσφυγική κρίση και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παρότι η απουσία της Βρετανίας από τη σύνοδο επιτρέπει στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας να αποπειραθούν την αναβίωση του γαλλο-γερμανικού διπλωματικού άξονα και να προωθήσουν τις συνθήκες για θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού στρατού, κάτι στο οποίο το Λονδίνο προέβαλε σθεναρή αντίσταση, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία το 2017 απειλούν να ακυρώσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της χθεσινής «μίνι συνόδου» στο Παρίσι.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με την Αγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ είπε: «Αυτή δεν είναι μία ακόμη κρίση. Η κρίση αυτή μπορεί να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της Ενωσης». Συμφωνώντας με τον Γάλλο ομόλογό της, η κ. Μέρκελ είπε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», για να προσθέσει: «Η σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να εγκαινιάσει την εκπόνηση ρεαλιστικής ατζέντας, που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, ικανοποιώντας παράλληλα τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τους. Μόνο η δράση μπορεί να πείσει τους πολίτες της Ευρώπης».

Η αμυντική ένωση, πάγια επιδίωξη των ηγετών σε Παρίσι και Βερολίνο, θα αποτελούσε, στην παρούσα συγκυρία, ιδανικό αντίδοτο στο πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την αμυντική ένωση, η Ευρώπη θα αποδείκνυε την ικανότητά της να αναλάβει την άμυνά της και να ελέγξει αποτελεσματικά το σύνολο των συνόρων της.

Παρά τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να προσεγγίσει τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης σε σειρά συναντήσεών της, ενόψει της σημερινής συνόδου, η επιμονή των κρατών της «ομάδας του Βίζεγκραντ» στις θέσεις τους ακύρωσε τις ενωτικές επιδιώξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Αγκελα Μέρκελ χρειάζεται την ίδια ώρα τον Φρανσουά Ολάντ, ως σύμμαχό της, καθώς η σφαίρα επιρροής της καγκελαρίου στην Ευρώπη συρρικνώνεται ανησυχητικά. Παρότι η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Ολάντ πλησιάζει στο τέλος της, η Γερμανία συνεχίζει να συντηρεί την ιδέα ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας συνεχίζει να ενισχύεται. Κάθε παραδοχή του αντιθέτου θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά μοιραίο για την καγκελάριο.

Από τη μεριά του, ο κ. Ολάντ επιμένει να κρατεί τα προσχήματα, αν και γνωρίζει ότι η επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας είναι εντελώς απίθανη. Η συμβολή της Αγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια του Ολάντ να εμφανισθεί ως προϊστάμενος λειτουργικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη, προσφέροντας διπλωματική νομιμοποίηση σε έναν πρόεδρο «με ημερομηνία λήξης».

Τέλος, Μέρκελ και Ολάντ έχουν έναν τελευταίο στόχο: τη διατήρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στην εξουσία. Η παραμονή του κεντροαριστερού πρωθυπουργού στο Παλάτσο Κίτζι απαιτεί, όμως, τη νίκη των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή