Με το βλέμμα στη Βουλγαρία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μετά την ντε φάκτο νίκη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στη μάχη για τη μη αποδοχή προσφύγων με βάση τις πανευρωπαϊκές ποσοστώσεις, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν και οι σύμμαχοί του στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Βουλγαρία.

«Το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στη Βουλγαρία», υποστήριξε χθες ο προσωπάρχης του Ορμπαν, Ζάνος Λάζαρ, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ορμπαν στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, τα οποία οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θεωρούν ως την επόμενη πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών. «Οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ θα υιοθετήσουν κοινή στάση και θα υποβάλουν κοινές προτάσεις στη σύνοδο της Μπρατισλάβας», είπε ο Λάζαρ, με στόχο «να ενισχυθεί η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών εθνών».

Οι Ουγγαρία και οι σύμμαχοί της από τη μία πλευρά απαιτούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής, δυναμιτίζοντας συστηματικά τις απόπειρες εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης, ενώ από την άλλη πλευρά ζητούν ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. σε ευαίσθητους τομείς όπως οι ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα ζητούν τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

«Η στρατηγική επανεθνικοποίησης τομέων της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας απειλεί το μέλλον της Κοινότητας», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, στο περιοδικό Spiegel. «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζουν σφάλματα όσα κατακτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και θέλουν την επιστροφή στο εθνικό κράτος. Πίσω από τις εκκλήσεις αυτές βρίσκεται μερικές φορές μια ρητορική για το αίμα και το χώμα που μου θυμίζει έντονα την περίοδο του μεσοπολέμου. Τους δαίμονες της περιόδου αυτής τους φέραμε υπό έλεγχο με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών δομών, αν τις καταστρέψουμε, οι δαίμονες θα επιστρέψουν», εκτίμησε ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε «πολύ προωθημένη και πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη» την πρόταση για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού, αν και καλωσόρισε τη βούληση για συνεργασία.

Απειλή και επιβράβευση

Το πόσο δηλητηριασμένο είναι το κλίμα φάνηκε από την απάντησή του στο ερώτημα για την κατανομή προσφύγων μέσω ποσοστώσεων σε όλη την Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί τους πρόσφυγες που της αναλογούν, εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου με στόχο να ενισχύσει τη θέση αυτή. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην προσφυγική πολιτική, όπως και στη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων, από τα οποία επωφελούνται εδώ και χρόνια χώρες όπως η Ουγγαρία», απάντησε ο Σουλτς. «Σύντομα θα καταρτιστούν τα χρηματοδοτικά πλάνα της Ε.Ε. και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαμάχη για το εάν οι χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να λάβουν περισσότερη οικονομική στήριξη», είπε. Μια ξεκάθαρη απειλή προς την κατεύθυνση της Ουγγαρίας, μια ξεκάθαρη επιβράβευση προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή