Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα Αγγλίας

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα Αγγλίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων έως τα τέλη του 2016, παρά την ανακοίνωση ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων για τη βρετανική οικονομία, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα μέλη της εννεαμελούς νομισματικής επιτροπής αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στην προγραμματισμένη συνεδρίαση. «Δεν έχει αλλάξει η άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας για τη γενικότερη εικόνα και την προοπτική της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου», όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχολίασε η Εμιλι Κάντμαν, αξιωματούχος της βρετανικής κεντρικής τράπεζας. Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας αναθεώρησαν, ωστόσο, τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, από το μηδέν που προβλεπόταν τον Αύγουστο στο 0,2%. Τον τελευταίο μήνα έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά στοιχεία, που έδειξαν πως παραμένουν ισχυρές οι αντοχές της οικονομίας στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το Brexit. Αναλυτικότερα, η νομισματική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα πως το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,25% και ότι το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα παραμείνει στα 70 δισ. δολάρια.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν στη Βρετανία κατά 6,2% τον Αύγουστο από πέρυσι. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν, επίσης, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο της τελευταίας 15ετίας. Εξακολουθεί, ωστόσο, να επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία του διαζυγίου με την Ε.Ε. και τις πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασία στις εμπορικές σχέσεις της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή