Το προσφυγικό διχάζει τη Γερμανία

Το προσφυγικό διχάζει τη Γερμανία

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Να περάσει στην αντεπίθεση» ενάντια στη ρητορική του μίσους, κάλεσε την Αγκελα Μέρκελ ο πρώην γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Χάινερ Γκάισλερ, ο οποίος απέρριψε ως αυτοκαταστροφική την απειλή της βαυαρικής CSU ότι δεν θα στηρίξει μια νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία. Χθες ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, επανέλαβε στο περιοδικό Spiegel ότι δεν θα παραστεί στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο εάν νωρίτερα η καγκελάριος δεν έχει συμφωνήσει σε ανώτατο όριο 200.000 αιτήσεων ασύλου ετησίως.

«Η χριστιανοδημοκρατία βασίζεται σε ηθικά θεμέλια, όπως και το γερμανικό Σύνταγμα, που αναγνωρίζει ως καθήκον την αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη. Από αυτή τη σκοπιά, η συζήτηση για τα ανώτατα όρια υποβολής αιτημάτων ασύλου μπορεί να περιγραφεί μόνο ως διανοητική και ηθική παρακμή», είπε ο Γκάισλερ σε συνέντευξη που πέρασε πρώτη στον κατάλογο των πιο πολυδιαβασμένων άρθρων της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η άρνηση υποβολής αίτησης ασύλου είναι αντισυνταγματική, ενώ η πρόταση της CSU για προτεραιότητα σε χριστιανούς πρόσφυγες είναι το αντίθετο της χριστιανικής πίστης», συνέχισε ο Γκάισλερ, χαρακτηρίζοντας τη βαυαρική CSU «βασική υπεύθυνη για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση έχει προξενήσει τόση ανασφάλεια στον πληθυσμό και στους υποστηρικτές της Ενωσης CDU/CSU. «Η CSU μετατρέπεται σε νεκροθάφτη της Ενωσης», προσέθεσε ο βετεράνος πολιτικός, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους επιθέσεις από το βαυαρικό προς το γερμανικό αδελφό κόμμα δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του.

Ποια όμως είναι τα όρια του διχασμού ανάμεσα στους πυλώνες του κυβερνητικού συνασπισμού; Θα μπορούσε, πράγματι, ο Ζεεχόφερ να αρνηθεί την υποστήριξή του προς την Αγκελα Μέρκελ; «Αν προξενήσει τη διάσπαση της Ενωσης CDU/CSU, τότε θα βλάψει τον εαυτό του», είπε ο Γκάισλερ, γιατί «στην CDU δεν θα απομείνει άλλη επιλογή από το να κατέβει στις επόμενες εκλογές και στη Βαυαρία. Εχει και τα χρήματα και το προσωπικό που απαιτείται. Ετσι, ο βασικός στόχος που θέλει να επιτύχει η CSU με την ανόητη πολιτική της στο προσφυγικό, δηλαδή η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βαυαρία, θα αποτελούσε οριστικά παρελθόν», σημειώνει ο Γκάισλερ, αποδίδοντας την ακροδεξιά στροφή της CSU σε πανικό.

«Σε πανικό η CSU»

«Η ηγεσία της CSU κατατρύχεται από τον φόβο της AfD και βρίσκεται σε πανικό. Με ανθρώπους που φοβούνται και παράλληλα σπέρνουν τον φόβο, που λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες, δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική» σημείωσε, θεωρώντας ότι η AfD θα κρατήσει «το 15 με 20% των Γερμανών που ανέκαθεν υπηρετούσαν τον τυφλό εθνικισμό», αλλά το υπόλοιπο 80% δεν θα προσδεθεί στο άρμα μιας τόσο οπισθοδρομικής πολιτικής.

Η CDU παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους, Σοσιαλδημοκράτες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά τα ποσοστά της συρρικνώνονται, ενώ μια νέα εκλογική αναμέτρηση στο Βερολίνο, αύριο, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στο κόμμα. Η χριστιανοδημοκρατία, ανέκαθεν αδύναμη στη γερμανική πρωτεύουσα, συγκυβερνά ως ελάσσων εταίρος του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου Μίχαελ Μίλερ. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έξωση των Χριστιανοδημοκρατών από την τοπική κυβέρνηση και αντικατάσταση του «μεγάλου συνασπισμού» από συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων.

Ενα μεγάλο ερώτημα για τις αυριανές εκλογές είναι η διείσδυση της ξενοφοβικής AfD, που κατεβαίνει πρώτη φορά σε εκλογές στο Βερολίνο, με δημοσκόπηση της ZDF να εκτιμά τη δύναμή της στο 14%. «Ενα καλό αποτέλεσμα για την AfD θα θεωρηθεί σε όλο τον κόσμο ως ένδειξη επιστροφής της Ακροδεξιάς και των ναζί στη Γερμανία», σχολίασε ο Μίλερ. «Το Βερολίνο δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη, είναι η πόλη που μετατράπηκε από πρωτεύουσα του Χίτλερ και των ναζί σε ακτίνα ελευθερίας, ανεκτικότητας, πολυπολιτισμικότητας και κοινωνικής συνοχής», προσέθεσε ο δήμαρχος. Ισως δεν πρέπει να προξενήσει έκπληξη το γεγονός ότι η AfD προβλέπεται να αποσπάσει τα μεγαλύτερα ποσοστά ακριβώς στις περιοχές της γερμανικής πρωτεύουσας που απέχουν περισσότερο από την ιδεατή εικόνα του Μίλερ, δηλαδή στα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο υποβαθμισμένα προάστια του πρώην Ανατολικού Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή