Μήνυμα Καραμούζη προς μη συνεργάσιμους μετόχους επιχειρήσεων

Μήνυμα Καραμούζη προς μη συνεργάσιμους μετόχους επιχειρήσεων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ανάληψης από τους πιστωτές της διοίκησης και του ελέγχου μιας επιχείρησης οι μέτοχοι της οποίας δεν συμμετέχουν στη διάσωσή της τάχθηκε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, με σχόλιό του στο Twitter. Παρεμβαίνοντας στο θέμα των μη συνεργάσιμων διοικήσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ο κ. Καραμούζης σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι συνιστά πρόκληση η επίρριψη από εύπορους μετόχους σε τρίτους των βαρών εξυγίανσης των εταιρειών τους. «Υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και απαιτούν να διοικούν» σχολίασε χαρακτηριστικά, προτείνοντας την ανάληψη από τους πιστωτές του ελέγχου μιας επιχείρησης, εάν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεών τους δεν συμμετέχουν ή δεν συνεργάζονται οι μέτοχοί τους».

Το θέμα της υποχρεωτικής μετατροπής χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο (dept equity swap), βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων. Η δυνατότητα αυτή, δηλαδή η ανάληψη της διοίκησης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία με νόμο που εισήγαγε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν. Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις των οποίων οι μέτοχοι δεν συναινούν στο σχέδιο κεφαλαιοποίησης, ακόμη και αν είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την εξυγίανση των επιχειρήσεων αυτών. Ο νόμος Μακρόν προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικών πτωχευτικών δικαστηρίων ανά την επικράτεια, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα επί υποθέσεων αφερεγγυότητας, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόβλεψη εισήγαγε και η Γερμανία το 2011, ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα. Η δυνατότητα υποχρεωτικής μετατροπής χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο χωρίς τη συναίνεση των μετόχων αποτελεί, μεταξύ άλλων, και πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης που έχει συντάξει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Το θέμα βρίσκεται στην κορυφή των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή