Αμεση μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο

Αμεση μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην άμεση αναχώρηση των ασυνόδευτων παιδιών από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά και τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια που κατέστρεψαν ένα σημαντικό τμήμα του hotspot στη Μόρια στο νησί.

Ηδη χθες 91 ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν από το hotspot  σε εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ ενώ σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη εκπροσώπων των αρμοδίων υπουργείων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο τα παιδιά δεν θα επιστρέψουν στη Μόρια αλλά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα εφόσον εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.

Σύμφωνα με τα έως τωρα στοιχεία έχουν καταστραφεί από τη φωτιά που ξέσπασε χθες 90 σκηνές και ένα κοντέινερ, τα οποία θα αντικατασταθούν άμεσα από την Υπατη Αρμοσστεία του ΟΗΕ.  Μικρός αριθμός οικογενειών έχουν μεταφερθεί στον καταυλισμό που διαχειρίζονται ΜΚΟ σε συνεργασία με το δήμο στο Καρά Τεπέ.

Προτεραιότητα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί η επιστροφή στην «κανονικότητα» τόσο για τους πρόσφυγες όσο και τους κατοίκους του νησιού. 

Tην ίδια ώρα ο κ. Δρίτσας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» πως θα σταλεί άμεσα πλοίο στη Λέσβο, προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας, όπου εκτυλίχθηκαν χθες εκτεταμένα επεισόδια.

«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Δρίτσας. «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου» επισήμανε, εξηγώντας πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν – και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή