Η κρίση μειώνει τη ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ

Η κρίση μειώνει τη ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκαν οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξετάσεων Εισαγωγής σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα (GMAC), που διαχειρίζεται τη διαδικασία των τεστ GMAT. Οπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, παρατηρείται ύφεση στην τάση των φοιτητών να αποκτούν ΜΒΑ και αυτό αποδίδεται στην αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εύρεση εργασίας αλλά και στη δυνατότητα που πλέον προσφέρεται ώστε να σπουδάσει κανείς μέσω Διαδικτύου.

Στις ΗΠΑ εκκρεμεί το ζήτημα της συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων φοιτητικών δανείων, κάτι που ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς φοιτητές να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Σύμφωνα με τη μελέτη της GMAC, το 53% των αμερικανικών πανεπιστημίων που προσφέρουν διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα για ΜΒΑ δέχθηκε λιγότερες αιτήσεις το 2016.

Μόνον το 40% παρουσίασε αύξηση, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Παγκοσμίως καταγράφηκε επί τρίτο συναπτό έτος μείωση των αιτήσεων για ΜΒΑ, από το 61% των πανεπιστημίων πρόπερσι στο 57% πέρυσι και στο 43% φέτος.

«Η προσοχή είναι στραμμένη στη σχέση κόστους και οφέλους, με αποτέλεσμα να λειτουργεί απαγορευτικά ένα μεταπτυχιακό με πλήρες διετές πρόγραμμα», επισημαίνεται στη μελέτη της GMAC.

Υπάρχουν, εντούτοις, ορισμένα θετικά σημάδια στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση για ΜΒΑ παρουσιάζει κάποια αύξηση.

Δηλαδή καταγράφηκε το 2016 αύξηση των αιτήσεων από το 65% των πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Ευρώπης σε σχέση με το 46% στις ΗΠΑ και το 41% στην Ανατολική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Προτιμούνται τα μονοετή προγράμματα, όπου εμφανίστηκε αύξηση των αιτήσεων στο 57% των πανεπιστημίων που τα προσφέρουν.

Η Σχολή Επιχειρήσεων ΙΕSE στη Βαρκελώνη είναι ένα από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης με τις περισσότερες εισαγωγές – οι αιτήσεις αυξήθηκαν 22% το 2016 από πέρυσι. «Βλέπουμε να υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από φοιτητές που εκπληρούν ολοένα και περισσότερες προδιαγραφές», δήλωσε ο Ιζιάρ ντε Ρος, υπεύθυνος εισαγωγών στο IESE.

Παρατήρησε μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Financial Times, ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων, σύμφωνα με την GMAT, ενισχύθηκε στο 690 από το 680 κατά τη διάρκεια του 2016. Πέρυσι το INSEAD ήταν η κορυφαία σχολή στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, προσφέροντας 12μηνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ανέφεραν οι Financial Times.

Επιπροσθέτως, αύξηση των αιτήσεων εμφανίστηκε στα προγράμματα ΜΒΑ που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου. Ο Σάνγκιντ Τσόφλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GMAC, δήλωσε ότι «οι σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των φοιτητών».

Προσέθεσε, όμως, πως η ζήτηση για πλήρη μεταπτυχιακά προγράμματα στρέφεται σε πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως είναι ο τομέας ανάλυσης δεδομένων. Η μελέτη της GMAC για το 2016 στηρίχθηκε σε 335 σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες προσφέρουν 872 μεταπτυχιακά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή