Aλλάζει ο χάρτης της Φόρμουλα 1

Aλλάζει ο χάρτης της Φόρμουλα 1

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνεμος της αλλαγής ιδιοκτησίας πνέει δυνατός στη Φόρμουλα 1, και στο κορυφαίο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο δημιουργείται αισιοδοξία για το μέλλον του αθλήματος. Η Liberty Media Corporation αγόρασε το 35% των μετοχών της Φόρμουλα 1, έναντι περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, και με μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε πως στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Τσέις Κάρι, ενώ ο Μπέρνι Εκλστοουν διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για τα επόμενα 3 χρόνια. Η εξαγορά θα γίνει σταδιακά και στα μέσα του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η Liberty Media είναι μια αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης που προσφέρει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μεταδόσεις γεγονότων και εκτείνεται και στον χώρο του αθλητισμού. Μεγάλος στόχος της είναι ο εκσυγχρονισμός του προϊόντος και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα κάνουν τη Φόρμουλα 1 ακόμα πιο ισχυρή στη σύγχρονη εποχή. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για το σπορ, ωστόσο εν σχέσει με άλλα αθλήματα που αφορούν επίσης πολύ κόσμο δεν αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στο Internet και κυρίως στα social media που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης αθλητικής βιομηχανίας.

«Αποφασίστηκε να παραμείνω επικεφαλής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μπέρνι Εκλστοουν, τονίζοντας: «Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι έκανα, να διαπραγματεύομαι με τις πίστες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ελπίζω να μπορέσουμε να προωθήσουμε την F1 σε νέα πεδία όπως τα social media. Οι νέοι συνεργάτες μας έχουν διασυνδέσεις με την τηλεόραση στην Αμερική· αυτό είναι καλό για τη Φόρμουλα 1. Γνωρίζουν μεγάλους χορηγούς στην Αμερική με τους οποίους δουλεύουν χρόνια και είναι δυνατοί στα social media. Ολα αυτά θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος», κατέληξε ο διοικητικός ηγέτης της Φόρμουλα 1.

Η Φόρμουλα 1 έχει μεγάλο έρεισμα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Liberty Media, Γκρεγκ Μάφεϊ, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος στην προοπτική της συνεργασίας με τη Φόρμουλα, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε πως η μακρά ενασχόλησή μας με τα media και τα αθλητικά θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος, προκειμένου να βγουν κερδισμένες οι ομάδες, οι φίλαθλοι και οι συνεργάτες μας».

Η ιδιοκτήτρια της Φόρμουλα 1 (CVC) και οι εταιρείες-δορυφόροι της θα διατηρήσουν το 65% των μετοχών και θα έχουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να βοηθήσουν τη Liberty Media να αναπτύξει τη δυναμική του σπορ. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου, συνεπώς ο ρόλος τους θα είναι σε μεγάλο ποσοστό συμβουλευτικός.

Εξω από τον αθλητισμό η αντίδραση των αγορών στην κίνηση της Liberty ήταν πολύ θετική με αύξηση της τάξεως του 15% ως προς την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Σε αγωνιστικό επίπεδο ωστόσο, τα προβλήματα λειτουργίας του πρωταθλήματος παραμένουν, με σημαντικότερο όλων την επιβίωση των «μικρών» ομάδων στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 και κυρίως η τεράστια διαφορά εσόδων τους εν σχέσει με τις μεγάλες ομάδες. Μερσέντες, Ρεντ Μπουλ, Φεράρι, Γουίλιαμς και Μακλάρεν είναι μια κατηγορία μόνοι τους σε σχέση με τις υπόλοιπες που συμμετέχουν. Η Liberty δεν έχει κάνει γνωστή κάποια άμεση πρόθεσή της να αλλάξει τα οικονομικά κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή