Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί πυξίδα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί πυξίδα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκλωβισμένο στις μεγάλες εκκρεμότητες που αφορούν την ελληνική οικονομία παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η αγορά έδειξε σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας να αναβάλει την απόφαση για την αύξηση του αμερικανικού επιτοκίου. Οι τραπεζικές μετοχές επανήλθαν στο επενδυτικό προσκήνιο, καθώς τα ξένα funds όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη του φετινού εννεαμήνου προσπαθούν να περιορίσουν τον μέσο όρο των απωλειών τους στα χαρτοφυλάκιά τους. Η πρώτη συνεδρίαση της προτελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με απώλειες 0,36% για τον Γενικό Δείκτη, που υποχώρησε στις 557,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και έφθασε μόλις τα 27,928 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς (-4,38%), της Jumbo (-2,61%), του ΟΠΑΠ και των Ελληνικών Πετρελαίων, υποχωρώντας με το ίδιο ποσοστό πτώσης 2,38%. Αντίθετα, με κέρδη 2,66% και 1,97%, αντίστοιχα, ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι τίτλοι της Folli Follie Group και του ΟΤΕ. Την περασμένη Τρίτη άρχισε ένα τριήμερο ανοδικό σερί συνεδριάσεων, που κορυφώθηκε την Πέμπτη. Ειδικότερα, την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,27% και διαμορφώθηκε στις 562,12 μονάδες.

Ο τζίρος εμφανίστηκε ελαφρά ενισχυμένος σε σύγκριση με τη Δευτέρα και έφθασε τα 36,896 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 40,187 δισ. ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασε η μετοχή του ΟΠΑΠ με ημερήσια κέρδη 4,19% και ακολούθησε η Alpha Bank (2,20%) και ο τίτλος του ΟΤΕ (1,38%). Ακόμη καλύτερη ήταν η χρηματιστηριακή εικόνα την Τετάρτη, κατά την οποία διατηρήθηκε δεύτερη συνεχή μέρα το ανοδικό κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,56% και ανήλθε στις 560,59 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και έκλεισε στα 27,919 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκε ο τίτλος της Viohalco (5,17%), της Eurobank (4,04%), της Lamda Development (3,49%) και της Τράπεζας Πειραιώς (2,27%). Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του Τιτάνα (-1,83%) και του ΟΤΕ (-1,49%).

Την Πέμπτη σημειώθηκε η υψηλότερη άνοδος της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 1,78% και να κλείνει στις 572,15 μονάδες. Ο τζίρος σημείωσε αύξηση και έφθασε τα 45,777 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές προσέλκυσαν τις περισσότερες εντολές αγοράς από ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ειδικότερα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 6,67% και ακολούθησαν η Eurobank (6,13%), η Εθνική Τράπεζα (3,57%) και η Alpha Bank (3,21%). Eξίσου καλή ήταν και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Coca Cola HBC που ενισχύθηκε 2,80%, φθάνοντας τα 20,21 ευρώ. Με απώλειες 0,75% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η μετοχή του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο τίτλος στα επίπεδα των 7,89 ευρώ. Υποτονική εικόνα παρουσίασε η αγορά την Παρασκευή, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος τιμών με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Χωρίς κατεύθυνση παραμένει η αγορά μετοχών, αφού απουσιάζουν οι εξελίξεις τόσο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όσο και από τον χώρο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι περισσότερες εταιρείες και στη διάρκεια του 2016 προσπαθούν, κυρίως, να μειώσουν τις δαπάνες τους και να περιορίσουν τον δανεισμό τους. Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, η πλειονότητα των εισηγμένων επέλεξε τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς να διευρύνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές.

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου συμπίπτει και με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α΄εξαμήνου για τις 213 εισηγμένες, οι οποίες έχουν δικαίωμα γνωστοποίησης των επιδόσεών τους μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή