Fed: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Fed: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (fed funds rate) στο εύρος 0,25%-0,50% κατά τη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Εντούτοις, το γενικότερο ύφος της ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, με τη Fed να αναφέρει ότι τα επιχειρήματα για άνοδο των επιτοκίων έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία να αναμένει προς το παρόν περαιτέρω ενδείξεις συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας πριν προβεί σε μια τέτοιου είδους κίνηση. Επιπλέον, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική, στηρίζοντας περαιτέρω τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τη Fed, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση, ενώ η οικονομική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί από μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ανακοίνωση, επίσης, ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι «σχεδόν ισορροπημένοι», σε αντίθεση με τον Ιούλιο όπου έκρινε ότι έχουν «μετριαστεί», ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται. Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed, η απόφαση της Τετάρτης δεν ήταν ομόφωνη, με τρία από τα δέκα μέλη της αρμόδιας επιτροπής να τάσσονται υπέρ της αύξησης του fed funds rate κατά 25 μ.β.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Fed, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,8% φέτος, από 2,0% που προβλεπόταν, ενώ η πρόβλεψη για τα επόμενα δύο έτη παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,0%. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (core PCE inflation) –ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για την πορεία του πληθωρισμού– παρέμεινε στο 1,7% για το 2016 και στο 2,0% για το 2018, ενώ επανεκτιμήθηκε πτωτικά στο 1,8% από 1,9% για το 2017. Σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι προβλέπουν αύξηση το 2016 και μόνο δύο το 2017, έναντι τριών που ανέμεναν τον Ιούνιο.

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία των επιτοκίων που έδειξαν ότι ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι πιθανότατα πιο σταδιακός απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, στήριξαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή