Η MAERSK στρέφεται στην ενέργεια

Η MAERSK στρέφεται στην ενέργεια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες, μία που θα επικεντρωθεί στις μεταφορές και μία στην ενέργεια, ανακοίνωσε η δανική Maersk για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις μελλοντικές προκλήσεις. Στην εταιρεία μεταφορών ο πυρήνας θα είναι η ναυτιλιακή Maersk Line, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, η οποία θα περιστοιχίζεται από την APM Terminals, δηλαδή την εταιρεία διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων, και αρκετές μικρότερες ναυτιλιακές και εταιρείες μεταφοράς φορτίων που ανήκουν στον όμιλο. Η εταιρεία Maersk Oil, η οποία διαθέτει μερίδιο σε αρκετά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρειο Θάλασσα, η Maersk Drilling που διαχειρίζεται πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου του ομίλου θα σχηματίσουν τη νέα εταιρεία που θα επικεντρωθεί στην ενέργεια. Στη διάρκεια των δύο επόμενων ετών η διοίκηση της Maersk σκοπεύει να επιδιώξει είτε να βρει στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία ενέργειας είτε να την εισαγάγει στο χρηματιστήριο. «Οι βιομηχανίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε λειτουργούν πολύ διαφορετικά, ενώ και στις δύο υπάρχουν πολύ διαφορετικά θεμελιώδη και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων μεταφορών και των επιχειρήσεών μας που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις αντίστοιχες αγορές», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Μίχαελ Πραμ Ράσμουσεν, πρόεδρος της Maersk. To 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη δανική επιχείρηση, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου, την υποχώρηση των ναύλων για κοντέινερ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Τον περασμένο Ιούνιο νέος διευθύνων σύμβουλος της Maersk Line, η οποία θα αποτελέσει όπως φαίνεται τον πυρήνα του ομίλου, είχε τοποθετηθεί ο κ. Σόρεν Σκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του ομίλου, ενώ θα είναι επικεφαλής και της νέας εταιρείας μεταφορών. Στόχος είναι να αυξηθεί η απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατά 2% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η Maersk Line θα προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει, ώστε να προχωρήσει σε εξαγορές εταιρειών του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή