Επενδύσεις 3,4 δισ. στην ιταλική αγορά ακινήτων το πρώτο εξάμηνο

Επενδύσεις 3,4 δισ. στην ιταλική αγορά ακινήτων το πρώτο εξάμηνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 20% καταγράφηκε στις επενδύσεις ακινήτων στην Ιταλία στη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές κινήθηκαν προς διάφορες κατηγορίες ακινήτων, εκδηλώνοντας σαφή στροφή προς τα κτίρια γραφείων, τα ξενοδοχειακά ακίνητα και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics), ενώ μερίδιο διεκδίκησαν και τα εμπορικά καταστήματα σε δημοφιλείς εμπορικές συνοικίες μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η BNP Paribas Real Estate, οι επιλογές των επενδυτών αντανακλούν και το διαφορετικό μέγεθος του ρίσκου που προτίθεται να αναλάβει ο κάθε ένας από αυτούς. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε logistics αυξήθηκαν κατά 122% σε σύγκριση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών ακινήτων ήταν 18% υψηλότερες. Αντίστοιχα, οι συναλλαγές κτιρίων γραφείων κατέλαβαν το 55% του συνολικού όγκου των αγοραπωλησιών, καθώς αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, τα εμπορικά ακίνητα αποδείχθηκαν τα λιγότερο δημοφιλή, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 23%. Οι επενδυτές κινήθηκαν κυρίως σε δύο πόλεις, το Μιλάνο και τη Ρώμη, οι οποίες προσείλκυσαν το 68% των κεφαλαίων. Στη Ρώμη επενδύθηκαν συνολικά 706 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 69% συγκριτικά με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά, παρέμειναν αισθητά χαμηλότερες έναντι του Μιλάνου, όπου η αγορά γραφείων είναι αρκετά πιο ανεπτυγμένη, με αποτέλεσμα συνολικά να επενδυθούν φέτος περίπού 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι η ιταλική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά κεφάλαια, η περαιτέρω ανάπτυξή της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει να προσφέρει αποδόσεις της τάξεως των 8-12%, που αποτελούν βασικό στόχο πολλών επενδυτικών κεφαλαίων αυτήν την περίοδο. Σήμερα στην Ιταλία παρέχονται αρκετά χαμηλότερες αποδόσεις για την πλειονότητα των ποιοτικών ακινήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρή πόλωση στην αγορά, ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές που προτιμούν ασφαλείς επιλογές ακινήτων χαμηλής απόδοσης και στα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου, που αναζητούν αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων, σε τιμές χαμηλότερες των πραγματικών τους. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate, βασικό ρόλο για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς αναμένεται να διαδραματίσουν η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών και το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή