Σαρκοζί: «Οι πρόγονοί μας ήταν μουσουλμάνοι στρατιώτες στο Μόντε Κασίνο»

Σαρκοζί: «Οι πρόγονοί μας ήταν μουσουλμάνοι στρατιώτες στο Μόντε Κασίνο»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πρόγονοί μας ήταν οι Γαλάτες» αλλά επίσης «οι μουσουλμάνοι σκοπευτές» που πέθαναν για την Γαλλία, δήλωσε το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, επανερχόμενος σε δηλώσεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρώην πρόεδρος (2007-2012), που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, είχε πυροδοτήσει θύελλα επικρίσεων σε βάρος του την Τρίτη καθώς δήλωσε:

«Αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος (…) Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες».

Σε μια εκδήλωση στο Περπινιάν, ο Σαρκοζί επανήλθε.

«Οι πρόγονοί μας ήταν οι Γαλάτες, ήταν επίσης οι μονάρχες της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι του Διαφωτισμού, ο Ναπολέοντας, οι σπουδαίοι δημοκράτες» υποστήριξε ο Γάλλος πολιτικός.

«Οι πρόγονοί μας ήταν επίσης οι στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων που πολέμησαν στη Μάχη του Καμερόν και οι Σενεγαλέζοι σκοπευτές» πρόσθεσε.

«Οι πρόγονοί μας ήταν τα αποικιακά στρατεύματα που σκοτώθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσουλμάνοι στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στο Μόντε Κασίνο» πρόσθεσε ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενοι στο όρος εκείνο της Ιταλίας όπου οι Σύμμαχοι έδωσαν πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών το 1944.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απέτισε επίσης φόρο τιμής στους χαρκί, τους Αλγερινούς που βοήθησαν τον γαλλικό στρατό στον πόλεμο της Αλγερίας και των οποίων συνάντησε εκπροσώπους σήμερα το απόγευμα.

«Το δράμα των χαρκί είναι δράμα όλης της Γαλλίας (…) Μια κηλίδα αίματος παραμένει ανεξίτηλη στη σημαία μας» υπογράμμισε.

«Μέσω των χαρκί, γράφθηκε ολόκληρο το εθνικό μας μυθιστόρημα: εκείνο των γυναικών και των ανδρών σε ολόκληρο τον κόσμο που υιοθέτησαν τη Γαλλία, τις αξίες της, το Έθνος. Μεταξύ αυτών μια περίοπτη θέση πρέπει να δοθεί στους Γάλλους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν για την ελευθερία μας και τη σημαία μας» τόνισε ο ίδιος.

«Η Γαλλία είναι η θετή μητέρα που υιοθετεί όλους εκείνους που θέλουν να την αγαπήσουν. Δεν κοιτά το γενεαλογικό δέντρο» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή