ΕΛΛΑΔΑ

UNESCO: Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα το 2018

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στόχος μας είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να γίνει και η ίδια πιο φιλική στο βιβλίο, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την UNESCO για τη μεγάλη διάκριση ανακήρυξης της Αθήνας, ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

«Η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο κ. Καμίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι για τη διάκριση αυτή, φιλοδοξία και επιδίωξη μας είναι η Αθήνα να γίνει μια πόλη περισσότερο φιλική στο βιβλίο με περισσότερες ευκαιρίες για πληροφόρηση και γνώση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση τη διάκριση της Αθήνας. Σημείωσε, ότι η Αθήνα αφ’ ενός παρουσιάζει ανοδική τροχιά στην τουριστική κίνηση την τελευταία διετία και αφετέρου έχει δυναμική παρουσία στον διεθνή διάλογο με ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πόλεων.

«Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς της πόλης, με κάθε δυναμική ομάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στον πολιτισμό» είπε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια της πόλης είναι μία σταθερή επένδυση για τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε επίσης και στην μεγάλη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta14 που θα προηγηθεί ως διοργάνωση τον Απρίλιο του 2017 σημειώνοντας ότι η Αθήνα αναδεικνύεται σε προορισμό σύγχρονου πολιτισμού που αξιοποιώντας τη μοναδική κληρονομιά της αρχαιότητας δίνει προβάδισμα  στη νέα δυναμική δημιουργικής έκφρασης.

Σημαντική διάκριση για την Αθήνα την οποία αξίζει να γιορτάσουμε χαρακτήρισε την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Κατερίνα Τζιτζικώστα, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα με στόχο ο δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στην πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί το βιβλίο προσβάσιμο  σε όλους.

H επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης και συντονίστρια του φακέλου υποψηφιότητας του δήμου Αθηναίων, κυρία Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι «το μεγάλο αυτό στοίχημα δεν πρέπει να κρατήσει μόνο 12 μήνες, αλλά πρέπει να μείνει το αποτύπωμά του, στη μνήμη και τη ζωή της πόλης». Η κυρία Χαλκιαδάκη ανέφερε ότι πρέπει να μείνει στην πόλη η γνώση που θα αποκομίσουμε, να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι τόποι της ανάγνωσης και να συνεχίσουν να αυξάνονται οι αναγνώστες.

Ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου κ. Κώστας Γκοβόστης  συνεχάρη τον δήμο Αθηναίων και ευχήθηκε η διοργάνωση να αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων κυρία Χριστίνα Κυριακοπούλου συνεχάρη για την άρτια υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Αθήνας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης  Συγγραφέων, κ.  Γιώργος Χουλιάρας δήλωσε με νόημα: «Χαίρομαι που ο Έλιοτ είχε άδικο όταν είπε ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας. Είχε δίκιο για το ΄67 αλλά δεν έχει δίκιο γιατί του χρόνου ξεκινάει το εικαστικό κομμάτι της "Ντοκουμέντα" και για τον Απρίλιο του 2018 η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με δράσεις που θα την κρατήσουν στο επίκεντρο για ένα χρόνο».

«Είναι το πρώτο καλό νέο που ακούμε τα τελευταία χρόνια για το βιβλίο. Χαιρόμαστε που η Αθήνα τα κατάφερε και θα γίνουμε συμμέτοχοι στο όνειρο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, κυρία Βάσω Νίκα.   

Τη συνέντευξη τύπου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Μάνος Ελευθερίου, Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Τατσόπουλος, Λένα Διβάνη, Χρήστος Χωμενίδης, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τσίτας, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Ντίνος Σιώτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μήτσος Κασόλας, Λίλα Κονομάρα, Ελισάβετ Παπαδοπούλου και Ελένη Πριοβόλου. Παρέστη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι από τον χώρο των εκδοτών, όπως η κυρία Άννα Πατάκη, ο κ. Θανάσης Καστανιώτης, η κυρία Εύα Καραϊτίδη (ΕΣΤΙΑ), ο κ. Νίκος Αργύρης καιΜαριλένα Πανουργιά (Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ), ο κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ), ο κ. Νίκος Καρατζάς (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ), ο κ. Γιάννης Σολδάτος(Εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ), ο κ. Άρης Λασκαράτος (εκδόσεις ΑΙΩΡΑ), o κ. Γιώργος Δαρδανός (Εκδόσεις GUTENBERG), εκπρόσωποι από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης τηςΕθνικής Βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, τουΓαλλικού Ινστιτούτου, καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα.  

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ