ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεπείγουσα ερώτηση της Ε. Βόζεμπεργκ για τις καταγγελίες Βουδούρη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με αφορμή τις πρόσφατες σοβαρές καταγγελίες του Έλληνα πρώην Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης για σοβαρό έλλειμα σε διαχειριστικό και οργανωτικό επίπεδο αλλά και κακοδιαχείρισης κονδυλίων σχετικά με το προσφυγικό, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί, εάν σκοπεύει η Επιτροπή να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες καθώς και τον πραγματικό αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταγγελίες Βουδούρη κάνουν λόγο για σκόπιμη απόκρυψη από την Κυβέρνηση περίπου 10.000 προσφύγων. Επίσης, ιδιαίτερο ερώτημα απευθύνει για το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κυρίως για τους τρόπους χρηματοδότησης και άσκησης ελέγχου στη διαχείριση των κονδυλίων από αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με πρόσφατες σημαντικές καταγγελίες Έλληνα θεσμικού αξιωματούχου της Κυβέρνησης παρατηρείται στη χώρα σοβαρό έλλειμα σε διαχειριστικό και οργανωτικό επίπεδο σχετικά με το προσφυγικό.

Ειδικότερα, ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε δημόσια σε υπερκοστολογήσεις για σχέδια δημιουργίας δομών φιλοξενίας από το αρμόδιο Υπουργείο, αδιαφανείς αναθέσεις έργων αντί διενέργειας διαγωνισμών, αυξημένο μέσο κόστος ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, έλλειψη σύνταξης προϋπολογισμού για τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα αυτό.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι αποκρύπτεται σκόπιμα από την κυβέρνηση ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 10.000 πρόσφυγες παραπάνω από τον επίσημο αριθμό που δίνεται στη δημοσιότητα.

Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μου για την επικείμενη αποστολή στην Ελλάδα ευρωπαίου ειδικού διαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό καθώς και για την καθυστέρηση αξιοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα αυτό, ερωτάται η Επιτροπή

1. Σκοπεύει η Επιτροπή να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες και με ποιόν τρόπο;

2. Ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής από τις ελληνικές Αρχές;

3. Ελέγχει τη διαχείριση των κονδυλίων από τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα για το προσφυγικό που χορηγούνται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ